još i to

Proljetne temperature stvaraju probleme za sušenje slavonskih suhomesnatih delicija

Ivica Galović/PIXSELL

"Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti izvana", kazao je za HRT Stjepan Filić iz Ilače

Temperature posljednjih dana se penju i do 18 stupnjeva što
stvara puno problema za svinjokolju i obradu mesa, posebno za
njegovo sušenje. Idealna temperatura za sušenje je ona ispod 5
Celzijevih stupnjeva.

“Ne daj Bože da se još i muhe pojave, meso je još u pušnici, ali
sad to treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To
treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje.
Dosta je vlage u zraku i bojim se to će početi pljesniviti
izvana”, kazao je za HRT Stjepan Filić iz Ilače
koji je prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150
kilograma mesnih prerađevina.

Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.

“Slanina mora stajati recimo makar dva tjedna, šunka treba
stajati makar pet tjedana, a bojim se da se neće pokvariti. Sutra
ću plastične boce s ledom ubacivati ne bi li to malo
rashladio”,  rekao je Stjepan.

Zbog visokih temperatura u problemima su i oni koji nakon zabrane
sad napokon mogu klati, ali kažu kako nemaju izbora, na
svinjokolju su već ionako predugo čekali.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari