Dok se prošle godine prodavao za malo više od pet eura po kilogramu, ovogodišnjih mu je blagdana cijena mnogo veća
Mnogi među nama ne mogu zamisliti božićne blagdane bez pečenog odojka na stolu. Međutim, ova je sezona specifična zbog pojave afričke svinjske kuge i inflacije koja je neminovno došla s prelaskom na novu valutu, pa je odojak gotovo postao svojevrsno luksuzno blagdansko jelo.
Dok se prošle godine prodavao za malo više od pet eura po kilogramu, ovogodišnjih mu je blagdana cijena mnogo veća. Prodavačica u jednoj od mesnica na osječkoj tržnici pokazuje nam kako je prije svega pet mjeseci cijena odojka iznosila 6,90 eura po kilogramu, dok se danas popela na 8,50 eura i vrlo će vjerojatno još i rasti.
U ostalim tamošnjim mesnicama cijene se odojka kreću u rasponu od 10,50 do 11,30 eura po kilogramu. Dok jedni spomenuto govore kako bi mogle rasti do Božića, drugi pak tvrde kako će ostati ista.
Ipak, cijena je odojka uvelike niža kod ljudi koji ga privatno prodaju u okviru svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U slavonskim se selima odojak tako prodaje po cijeni u rasponu od pet do sedam eura po kilogramu, ovisno o blizini mjesta u koje ga je potrebno dostaviti.
Primjerice, u gradovima poput Pleternice, Požege, Daruvara i Slavonskog Broda odojak koji se dostavlja na kućnu adresu košta sedam, a u ostalim selima poput Jelisavca i Gundinaca od pet do šest eura. Prodavači za SiB.hr govore kako ne bi trebao poskupjeti do Božića budući da su istu cijenu držali i prije dva tjedna.
Slična je cijena odojka i u trgovačkim centrima, pa ćete za njegov kilogram u Konzumu, Kauflandu i Intersparu trebati izdvojiti do osam eura. Ako pak želite već ispečeni odojak s ražnja, u Konzumu platit ćete ga 17 eura po kilogramu.
Unatoč visokim cijenama i njihovom mogućem porastu, ne sumnjamo u to kako će ovo tradicionalno jelo i ovoga Božića pronaći svoje mjesto na brojnim blagdanskim stolovima diljem regije, bilo da je kupljeno u trgovačkom lancu, kod OPG-a ili pak u mesnici. Navedeno već potvrđuju pune prodavaonice koje smo danas vidjeli i koje će zasigurno još više ”vrvjeti” mušterijama u predstojećim danima.