Piletinu je muškarac iz Nove Gradiške vratio u trgovinu i dobio novac nazad, a mesari koje je pitao o čemu se radi nisu mu znali odgovoriti. Stručnjak za meso s Agronomskog fakulteta u Zagrebu pojasnio je za Danas.hr o čemu je riječ i otkrio je li opasno
Čitatelj portala Danas.hr iz Nove Gradiške
iznenadio se kad je iz trgovine donio svježu piletinu koja je
trebala postati ukusni obrok. Kada je njegova supruga razrezala
meso, izvirilo je nešto prilično gadljivo.
“Meso je izgledalo svježe, sasvim uobičajeno, ali kad je žena
prerezala komad, izvirilo je nešto zelenkasto. Nemam pojma što je
to, podsjećalo me na avokado”, ispričao nam je naš čitatelj.
Vratio se u trgovinu jednog poznatog trgovačkog lanca gdje je i
kupio piletinu te ju pokazao mesaru za pultom. “Rekao je da nikad
nije vidio nešto takvo. Da se zna dogoditi da na svinjetini bude
zelenkasti sadržaj, ali više tekući, valjda kad se pokvari. Ali u
piletini nikad nije vidio ovakvo što”, ispričao nam je. Nastavio
je da u trgovini nisu radili probleme nego da su mu vratili
novac, a da se radilo o svježem pilećem mesu koje je kupio već
zapakiranom.
Foto:
Čitatelj portala Danas.hr
Što je to što sliči avokadu u svježem pilećem mesu pitali su s
portala Danas.hr izvanrednog profesora Agronomskog fakulteta u
Zagrebu, dr. Ivicu Kosa, inače predavača upravo
na temama mesa.
Umirio nas je – nije ništa opasno za ljude, ali se slaže da
izgleda gadljivo.
“Prema fotografijama mi se čini da se radi o dubokoj pektoralnoj
miopatiji (DPM), a sve miopatije označavaju histološke promjene
tkiva. U ovom slučaju radi se o nekrozi i atrofiji malog mišića
koji se naziva pektoralis minor. To je nježni mali mišić koji na
neki način odumire i pritom postepeno mijenja boju. U početku je
više tamnocrvena boja i kao da je krvava, kasnije može poprimiti
zelenkasto-sive nijanse. Nij to nešto toksično ili opasno za
ljude”, rekao je dr. Kos za Danas.hr.
Slaže se da takvo što definitivno odbija potrošača i da nije
lijepo za vidjeti, a da su istraživanja pokazala da se kod
ovakvih stvari malo mijenja i kemijski sastav tog mesa. Opet, ni
to nije opasno za zdravlje. Pojasnio je i kako to da se takav
komad našao na policama trgovine. “Mesna industrija danas jako
teško može izdvajati takve komade mesa jer je automatizirana i
ovakvi komadi mesa prolaze kroz stroj. Trebalo bi imati čovjeka
na svakoj liniji koji bi kontrolirao i izdvajao lošije dijelove
mišića”, rekao je naš sugovornik.
Opet, zašto se događa ovakvo, krajnje pojednostavljeno,
odumiranje mišića kod pilića zbog kojih oni mijenjaju boju u
gadljivo zelenkastu?
“To još nije do kraja utvrđeno, ali se povezuje sa suvremenim
uzgojima brojlera (kokoš koja se uzgaja baš radi mesa op.a) kod
kojih će biti najčešća, kao i kod mesa suvremenih hibridnih
purana. Također je vezano za genetiku, pa čak i uz spol jer se
češće pojavljuje kod muških jedinki. Dodatno je vezano i uz
uvjete uzgoja životinja u kojima, nažalost, suvremeni hibridi
životinja većinu vremena provode na podu”, kaže dr. Kos.
Nastavlja da zbog težine i slabosti nogu nisu toliko pokretljivi
pa većinu vremena sjede. Dodaje da neki kažu da je to glavni
uzrok miopatijama – slabija pokretljivost i stalni pritisak mase
trupa na prsa peradi. Na sve utječu i podovi na kojima je perad.
“Uglavnom se ovo javlja kod suvremenih uzgoja brojlera”, rekao
je. Na pitanje boli li to perad, kaže da se nije primijetilo da
takve kokoš osjećaju bol zbog miopatije tako da se to primijeti i
dok su još uzgoju da se izdvoje.
Vračajući se na fotografije našeg čitatelja, kaže da se radi o
miopatiji malog mišića i dodaje: “Taj mišić je zanimljiv za
roštilje, da se natakne na štapiće i mior pektoralis je baš
zgodan za roštiljsku pripremu”.
Inače, gotovo identičan slučaj dogodio se prije pola godine u
Novom Sadu kada je Novosađanka s tržnice rasjekla piletinu i iz
komada je izvirila, čini se, identična “zelena stvar”. Sve je
objavila na društvenim mrežama i napisala: “Kćer je kupila pile
danas na Ribljoj pijaci kod registriranog trgovca kod kojeg
uvijek kupuje. Htjela kad je isjeći, kad… Zna li neko što je
ovo?! Šta nam ovo rade ljudi moji?!.”
Tada su zaredali komentari da se radi o “bolesti zelenih mišića
zbog prebrze utovljenosti”.