šampionski primjerak

Kako treba izgledati pravi kulen? RTL posjetio festival kulena i saznao sve o njemu

Emica Elvedji/PIXSELL

Organizatori festivala naglašavaju i njegov doprinos u razvoju seoske proizvodnje, ali i privlačenju turista u ovaj dio Hrvatske

Šampion Prvog nacionalnog ocjenjivanja kulena je najbolji od
najboljih. Kulen nastaje od najkvalitetnijeg mesa svinja starih
godinu dana i težine 190 do dvjesto kilograma. Festival kulen
posjetio je RTL i njihov novinar Josip
Dubrović
.

Iako je u kulenu samo jedan posto paprike, ipak i ona mora biti
vrhunska i provjerena jer mu zrelo meso i paprika daju jedinstven
izgled. Proizvođač kulena Zvonko
Barić 
pojasnio je da kulen mora imati “prošaranost”
s masnoćom.

“Ne smije imati taman rub, nego mora biti jednoličan cijelim
svojim presjekom”, dodao je Barić.

Meso se mora fino odvajati i lako guliti jer to znači da je zrelo
i bez kemijskih dodataka. Uz izgled, važan je i miris.

“Miris mora imati, kako bih rekao, paprike, fermentiranog mesa,
do nekog čokoladnog finog okusa, ja bih rekao naše Slavonije”,
pojasnio je Barić.

Mora se topiti u ustima i otkrivati svoje bogatstvo okusa.

“Prije svega ljutina, okus tog finog mesa, zrelog i taj kulen ne
smije paliti, ne smije biti preslan. Moraju biti ujednačeni ti
okusi i začini”, rekao je Barić.

Odličnog je mirisa, a i okusa. Pitali smo stručnjake može li
kulen uopće biti loš. Predsjednik ocjenjivačke
komisije Krešimir Mastanjević kazao je
da je to rijetkost.

“Većinom su kuleni samo dobri i bolji”, dodao je Mastanjević.

Miograd Komlenić, predsjednik Udruge proizvođača
Baranjski kulen, poručio je da kulenu samo ime jamči kvalitetu.

“Mislim da kupci kulena kad kupe kulena u pravilu dobiju ono što
očekuju”, rekao je Komlenić.

Organizatori festivala naglašavaju i njegov doprinos u razvoju
seoske proizvodnje, ali i privlačenju turista u ovaj dio
Hrvatske.

Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice
Baranja, kazao je: “On je u principu jedan od razloga dolaska u
Baranju. Konstantno pričamo o sljubljivanju enologije i
gastronomije.”

Komlenić je poručio da im je cilj ruralni razvoj.

“Da ljudi ostanu i opstanu, a kulen je sastavni dio te priče
ekonomske održivosti sela”, dodao je.

Kulen kao jedan od najjačih aduta Slavonije i Baranje uvijek se
koristio u posebnim prilikama i uvijek opravdavao očekivanja pa
su oni koji ga najbolje znaju uvjereni da će tako biti i ubuduće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari