ujednačena kvaliteta

Kobasice i kulenove seke iz Baranje osvojile zlata za kvalitetu u Istri

Osvojenim zlatnim medaljama potvrdili su da je Baranja iznimna eno-gastro destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao što je to Istra na moru

Baranjski proizvođački tradicionalnih mesnih delicija predstavili
su se ovog vikenda na sajmu S klobasicom u EU
koji je po deveti puta održan u istarskom Sv. Petru u Šumi. Kao i
svake godine u sklopu sajma se održavaju i Dani hrvatskih
kobasica i salama čiji sastavni dio je najveće nacionalno
ocjenjivanje kvalitete ovih proizvoda. S ukupno 194 uzorka
ovogodišnje ocjenjivanje je bilo najveće do sada, a 20
renomiranih stručnjaka ocjenjivalo je kobasice i salame u
jedanaest različitih kategorija.

Članovi udruge Baranjski kulen – OPG Matijević iz Suze,
OPG Stanković iz Belog Manastira, OPG Stojković iz Jagodnjaka i
Belje plus
poslali na ocjenjivanje svoje odabrane
kulenove seke i osvojili ukupno pet zlatnih
medalja
od kojih su dvije pripale Belju. Tri
zlatne medalje
su osvojene i u kategoriji slavonskih
kobasica (Belje, OPG Matijević i OPG Stojković) pa su baranjski
proizvođači pokazali ujednačenost visoke kvalitete u svim
tradicionalnim suhomesnatim proizvodima koje imaju u svom
asortimanu.

Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski
kulen i direktor Baranjke, pogona za proizvodnju tradicionalnih
suhomesnatih proizvoda u Belju, istaknuo je ovo kao veliki uspjeh
svih baranjskih proizvođača te dodao: “Naše ovogodišnje
sudjelovanje na sajmu S klobasicom u EU, najuspješnije je do
sada. Osvojenim zlatnim medaljama smo potvrdili da je Baranja
iznimna eno-gastro destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao
što je to Istra na moru. Suradnja s partnerima u Istri nam je
jako važna i otvara nam brojne nove mogućnosti i u promociji i u
plasmanu baranjskih proizvoda. Zahvaljujući podršci
Osječko-baranjske županije u prošloj godini smo pokrenuli
nekoliko novih projekata vezanih uz Baranjski kulen koje
planiramo nastaviti i u ovoj godini.”

Baranjskim proizvođačima Hrvoju Matijeviću, Slobodanu
Stankoviću i Miloradu Stojkoviću
ovaj  sajam je
važna prilika za predstavljanje i prodaju tradicionalnih
suhomesnatih proizvoda u Istri te uspostavljanje poslovnih
kontakata za turističku sezonu. Kako ističu ove godine je
potražnja bila jako dobra pa računaju da će tako biti i tijekom
cijele godine, kako na Jadranu, tako i kod kuće u Baranji.

Sajam S klobasicom u EU ove je godine posjetilo nekoliko tisuća
ljubitelja tradicionalnih domaćih proizvoda čija je ponuda
zauzela cijeli gradski trg, a Sv. Petar u Šumi je bio pravi “grad
od kobasica” s brojnim događajima i eventima vezanim uz
kobasice. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari