'slavonski tartufi'

Cijena čvaraka u trgovačkim centrima penje se i do vrtoglavih 410 kuna po kilogramu

Emica Elvedji/PIXSELL

Nekada hrana za sirotinju, a danas su skuplji i od drniškog pršuta. I ne - nije to samo zbog inflacije, ima toga i da su svinje sve mršavije

Čvarak je sve samo ne hrana siromašnih. Po cijeni bismo ih prije
mogli nazvati slavonskim tartufom. U odnosu na lani skuplji su za
20 posto.

Svinje su sve mršavije, ali potražnja za čvarcima je sve veća i,
bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda.

“Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele
svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi
čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji”, govori
mesar Zdravko Horvatić.

Tako su komadići topljenog svinjskog sala skuplji – i od kulena i
od pršuta.

Prodaju se od 110 do nevjerojatnih 410 kuna u trgovačkim
centrima. Kilogram kulena u isto vrijeme stoji od 130 do 200
kuna, a drniški pršut od 220 do 400.

Cijena bi im mogla biti još paprenija, jer svoj maksimum nije
dosegla.

“S tim da se sada očekuje daljnji rast cijena, barem za 25 kuna
po kilogramu”, govori vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen
Brezovec
.

“Slavonski čvarci su masniji i to se više prodaje u Slavoniji, u
Dalmaciji se prodaju više delikatesni čvarci koji su jače
stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je sve stvar ukusa.
Na temelju toga se formira i cijena jer je od određene količine
sirovine delikatesnih čvaraka se dobije samo 6-7 posto”, kazao je
vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav
Matušić.

Iako nikad nisu uvršteni kao hrana za blagdanski stol, upravo u
vrijeme Božića njihova cijena najviše naraste.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari