Svijetli dvori

U srcu Baranje otvorena prva prava klet

Branimir Perković

Svijetli dvori ponudu proširili prvom kleti u srcu Baranje, novom turističkom i gastronomskom destinacijom

Baranja ali i cijela Slavonija, bogatija je za novu, jedinstvenu turističku destinaciju. U etno selu Karanac otvorena je naime ‘Klet Svijetli dvori’, poznate istoimene vinarije. Prvi je to vanjski obrt za pripremu autohtonih i tradicijskih jela koji na poseban način priča bogatu povijest kraja.

Posjetitelji Kleti, te vinarije Svijetli dvori, na adresi Kolodvorska 99a, uz kušaonicu i vinoteku, od sada mogu na istom mjestu kupiti domaće baranjske proizvode lokalnih proizvođača, čime se dodatno potiče opstojnost cijele zajednice, ali i uvjeriti se u njihovu izvrsnost. Specijalitet kuće su pljeskavice od divljači i vinski gulaš, dok će svi zasigurno cijeniti i ostala tradicionalna baranjska jela poput graha u čupu, perkelta od divljači ili ribe, paprikaša od šarana ili piletine, peke te čobanca. Klet će funkcionirati po prethodnom dogovoru, a može primiti do maksimalno 40 osoba.

Direktor “Kleti Svijetli dvori” Oliver Novački istaknuo je ovom prigodom kako su on i supruga ostvarili san, te konačno za sve turiste i posjetitelje Baranje spojili enogastronomski užitak.

“Želimo da turisti upoznaju naša vina, uz ukusne autohtone specijalitete. Otvorili smo terasu koja za 40-tak osoba nudi lijepo druženje, uz sve mogućnosti uživanja u Baranji. Također kod nas možete kupiti sve proizvode lokalnih OPG-ova. Drukčiji smo od ostalih baranjskih vinara jer relativno kasno beremo grožđe i volimo napraviti slatkasta vina. Naša je glavna sorta graševina koju uzgajamo na 10 hektara. Vinogradi su trenutačno u dobroj kondiciji, nadamo se da neće biti vremenskih nepogoda. Očekujemo godinu s puno sunčanih sati i naravno odličnu kvalitetu grožđa te naposljetku vina”, rekao je Novački.

Otvorenju je uz brojna poznata lica i prijatelje nazočio i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, koji je pritom naglasio kako je ovom Kleti i trudom obitelji Novački, ponuda Osječko-baranjske županije dodatno obogaćena kvalitetnim sadržajima.

“Već dulje govorimo o nužnom proširenju turističke ponude, a upravo ovakav spoj eno i gastro ponude kakav nudi vinarija Svijetli dvori, ono je što posjetitelje privlači u ovaj kraj. Nakon dvije pandemijske godine vidljivo je da se turizam u našoj županiji ponovno budi, o čemu govore i brojke. Naime, u prva četiri mjeseca ove godine imali smo 70% više turista u odnosu na vrijeme prije pandemije, a dokaz da smo na pravom putu je i sedam nagrada našim turističkim djelatnicima na nedavno održanom kongresu ruralnog turizma u Cavtat”, dodaje Novački.

Vinarija ”Svijetli dvori” nalazi se u samom srcu Karanca, mjesta nadaleko poznatog etno sela, turističke destinacije brojnih stranih i domaćih turista. Cijeli objekt vinarije svojim ‘starovinskim’ izgledom i ambijentom, oslikava povijest Baranja, a kušaonica vina i vinoteka prikaz su proizvodnje vina stare nekoliko stoljeća.

FOTO: OBŽ

Poznato je kako se u Baranji uvijek dobro jede i pije, zahvaljujući multikulturnoj sredini koja je kroz povijest izgradila baranjsku gastronomiju na višu razinu. Burna prošlost, seobe naroda i promjene vlasti te utjecaj različitih receptura, u gastronomiju je utkala izvrsnost okusa. Baranjsku tradicijsku hranu često odlikuje upotreba crvene mljevene slatke i ljute paprike, svježe ribe, mesa, povrća, suhomesnatih proizvoda te začina s tog područja. Kao takva, baranjska kuhinja je prepoznata u Hrvatskoj ali i cijelom svijetu, te je nezaobilazno mjesto za sve gastronome. Otvorenjem Kleti, dan je poseban pečat cijeloj ‘priči’ te turističkoj i gospodarskoj ponudi Baranje ali i cijele regije.

FOTO: OBŽ

Vinarija ”Svijetli dvori” posjeduje 13 hektara vinograda i proizvodnju do 40.000 litara vina. Brojna vina od kojih se posebno ističe Graševina jarčevo brdo, što je ujedno njihov brend, osvojila su brojna priznanje, zlatne medalja i šampionske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari