velik potencijal

Broj solarnih elektrana u Hrvatskoj daleko najveći u Osječko-baranjskoj županiji

Marko Jurinec/PIXSELL

Znate li koliko je uopće sunčanih elektrana u Hrvatskoj? I gdje ih je najviše?

Najveći broj sunčanih elektrana u Hrvatskoj ima Osječko-baranjska županija, njih 664, slijedi Vukovarsko-srijemska s njih 405 te Primorsko-goranska s 356 sunčanih elektrana, piše portal Zgradonačelnik.hr.

Korištenje obnovljivih izvora energije nikada do sada nije bilo važnije. Ne samo zbog klimatskih promjena nego i zbog cijene energenata.

Ako je ikada korištenje obnovljivih izvora energije bilo važno, to je sada. To je i jedan od razloga zbog čega je ZGRADOnačelnik.hr pokrenuo projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO.

Jedan od modela dobivanja jeftinije električne energije je postavljanje i korištenje fotonaponskih ćelija. Takvo ulaganje nije jednostavno, iziskuje novac, ulaganje, pisanje i popunjavanje brojnih dokumenata i zahtjeva te izradu projektne dokumentacije, ali može se.  

Nažalost, nepoznanica je koliko je točno panela postavljeno u Hrvatskoj, ali je poznato koliko je solarnih elektrana u državi.

U Hrvatskoj je tako početkom ove godine bilo 3.821 fotonaponskih elektrana, od čega se njih 2.182 odnosi na poduzetništvo, 161 na kućanstva i 1.478 na proizvođače u kategoriji samoopskrbe. Svi zajedno oni proizvode gotovo 33 kWh energije.

Broj sunčanih elektrana se stalno mijenja, pa je blago odstupanje od broja koji nam je dao HEP (HEP je rekao da je u RH 3.821 fotonaponska elektrana, a podatak koji smo mi izvukli iz baza Ministarstva gospodarstva je 3.826). 

Najveći broj sunčanih elektrana ima Osječko-baranjska županija, njih 664, slijedi Vukovarsko-srijemska s njih 405 te Primorsko-goranska s 356 sunčanih elektrana.

Nažalost, ukupne brojke su još uvijek male i potencijal je iznimno velik i u budućnosti će zasigurno biti veliki naglasak na daljnjoj gradnji solara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari