boja, bistroća, miris i okus

126 rakija, likera i džinova danas ocijenili testeri s najmanje tri godine iskustva

Davor Puklavec/PIXSELL

Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine iskustva, a ocjenjivanje je obavljeno u prostorijama HGK

U Županijskoj komori Osijek održano je senzoričko ocjenjivanje
uzoraka jakih alkoholnih pića prijavljenih na 17. ocjenjivanje
kvalitete rakije i likera, koje je organizirala HGK Županijska
komora Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u
Osijeku i Općinom Semeljci. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno
126 uzoraka rakije i likera i džinova iz cijele Hrvatske.

“Na neki smo način ponosni na to jer je ovo nacionalno
ocjenjivanje koje je i prepoznato u javnosti. Od 126 uzoraka
najveći dio su voćne rakije, a osim njih imamo 7 džinova i 45
likera”, rekao je viši stručni suradnik u Županijskoj komori
Osijek, Igor Mikulić. 

Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine
iskustva, a ocjenjivanje se radi po DLG metodi pa se tako
gleda boja, bistroća, miris i okus i množi se s faktorom
važnosti a to je broj 9.

Prof. Borislav Miličević s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u
Osijeku pojasnio je kako je godina bila iznimno zahtijevna jer se
donose proizvodi iz prošle i dosadašnjih godina.

“Ova je godina bila iznimna jer su bili klimatski ekstremi od
suše i svega, a ono što očekujemo da će u ovogodišnju proizvodnju
poljoprivredni gospodarstvenici morati više ulagati u
navodnjavanje i mreže za zaštitu tako da bi dobili ispravnu
sirovinu tehnološki prihvatljivu za preradu”, istaknuo je prof.
Miličević za Radio Osijek.

Rezultati ocjenjivanja će biti poznati 26. studenoga.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari