rijeka, zagreb i split daleko ispred

Osijek među digitalno najnespremnijim gradovima u Hrvatskoj, Slavonski Brod najbolji regionalno

Davor Javorovic/PIXSELL

Od slavonskih gradova u Studiju su bili uključeni Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Đakovo i Vukovar

Vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon treću je godinu zaredom objavila Analizu digitalne spremnosti hrvatskih gradova. Glavni ciljevi studije bili su istražiti digitalnu spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova te usporediti njihov napredak u odnosu na prethodne godine. Apsolonova studija tako je i ove godine dala detaljan uvid u stanje digitalne transformacije jedinica lokalne samouprave te komparativnom analizom ukazala na pozitivne i negativne promjene u odnosu na prošlu godinu. Istražena je razina digitalne spremnosti gradskih uprava, dostupnost i razina podataka na službenim gradskim internetskim stranicama, otvorenost uprave prema građanima, mogućnost njihova uključivanja te kompleksnost obavljanja različitih administrativnih postupaka.

Od slavonskih gradova u Studiju su bili uključeni Osijek u kategoriji velikih gradova (≥ 100.000 stanovnika), Slavonski Brod u kategoriji srednjih gradova (50.000 – 100.000 stanovnika) te Vinkovci, Đakovo i Vukovar u kategoriji malih gradova (≤50.000 stanovnika).

Najbolji rezultat prema cjelokupnom Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova, koji je sastavljen kao ponderirana kombinacija pet indeksa – dostupnost i kvaliteta e-Usluga, servisne informacije i objedinjeni sustavi plaćanja, dostupnost gradskih podataka, participacija građana u odlučivanju te komunikacijski kanali između gradske uprave i građana – među slavonskim gradovima ostvario je Slavonski Brod, koji je pojedinačno najbolji rezultat ostvario i po indeksima dostupnost i kvaliteta e-Usluga te participacija građana u odlučivanju. Grad Osijek istaknuo se po dostupnosti gradskih podataka i komunikaciji između gradske uprave i građana, dok je Grad Đakovo visoki rezultat ostvario po indeksu servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja.

Gledajući usporedbu s rezultatima od prošle godine, Slavonski Brod je značajan napredak ostvario po pitanju otvorenosti proračunskog planiranja, dok su Osijek i Vukovar zabilježili bolje rezultate po kriteriju brzine odgovora na upite građana. Đakovo je, s druge strane, unaprijedilo kvalitetu servisnih informacija, a Vinkovci su napredovali u segmentu aktivnosti na društvenim mrežama. 

Iako se svih pet slavonskih gradova prema ukupnom kompozitnom indeksu za 2021. nalazi u donjem dijelu tablice, pozitivno je što su njih četiri, gledajući ukupno ostvarene rezultate, “pojačala” svoj rezultat na ljestvici digitalne spremnosti u prethodnih 365 dana. Ipak, prostora za napredak ima dovoljno, pogotovo u stupnju digitalizacije i dostupnosti gradskih podataka.

Cjelokupni rezultati analize, uz popratni panel o prilikama za jedinice lokalne samouprave iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, bit će prezentirani na webinaru koji će se održati 11. studenog s početkom u 10 sati. Uz stručnjake iz Apsolona, na webinaru će sudjelovati i predstavnici gradova te relevantnih ministarstava, a online prijave moguće su putem poveznice: https://bit.ly/Apsolon_prijava zaključno s 9. studenim 2021.

S više od 50 stručnjaka specijaliziranih za poslovno savjetovanje privatnog i javnog sektora, razvoj inovacija, digitalnu transformaciju, energetiku i održivi razvoj, regulatornu reformu, EU i financijsko savjetovanje, Apsolon je danas vodeća hrvatska konzultantska tvrtka. Cjelokupno istraživanje nalazi se na poveznici.

Ukoliko se prisjetimo predizborne kampanje, upravo je digitalizacija gradske uprave bila jedna od glavnih odrednica Ivana Radića koji je i postao gradonačelnik Osijeka. Prema ovom istraživanju, pred njim i njegovim timom je vrlo velik posao jer Osijek znatno zaostaje za drugim gradovima u Hrvatskoj kad je u pitanju digitalna transformacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari