Miris pečene šljive širi se dvorištima

Dobre vijesti: Vlada ukida trošarine za male proizvođače rakije!

Oni koji su probali našu šljivu, učinit će sve kako bi opet došli do litre prave domaće

U slavonskim i baranjskim dvorištima slave – jer Vlada ukida
trošarine za one najmanje proizvođače rakije koji šljivovicu,
vilijamovku ili dunju peku za svoje potrebe. Miris pečene šljive
širi se dvorištima jer berba je upravo završila. Kakve je
kvalitete, koliko je jaka i peče li proizvođače samo
grlo ili još nešto – evo što smo provjerili.

Već s ulice u Kneževim Vinogradima ova će vam neobična kuća
privući pažnju. No u njoj ne vlada kralj Artur već caruje
“Šljiva”. Kraljica svih rakija koja se tamo upravo peče. Jer voće
koje je preživjelo uistinu tešku zimu odlične je kvalitete,
pokazala je to i zadnja berba. Šljive i kruške bit će dovoljno
ali za kajsiju se trebalo potruditi.

“Našli smo tu u Baranji jedan džep. Voćnjak koji je bio u džepu
kojeg nije uhvatio mraz tako da smo došli do sirovine”, rekao je
Davorin Škoflek, proizvođač rakije.

Stoga će proizvođači rakije u to ime i nazdraviti. U Baranji se
rakija peče isključivo na stari tradicionalni način. Provjereni
je to recept koji garantira kvalitetu.

“Para odnosno destilati izlazi na cijevi gore, spušta se u vodu i
kroz spirale pada dole i izlazi rakija.”, rekao je Pero
Barčan
, proizvođač rakije. 

Oni koji su probali našu šljivu…

Koja će se potom spustiti u podrume. Tamo će odmarati dvije
godine i tek je onda spremna za otvaranje. Tradicija je ovo koja
neće izumrijeti a kako bi se ipak olakšala proizvodnja Vlada za
takozvanu dvorišnu proizvodnju ukida trošarine.

“Da upravo te najmanje proizvođače oslobodimo, pa nije to njima
toliko ni financijski već možda administrativni dio, oslobodimo
plaćanja tih 100 odnosno 200 kuna po zapremini tih kotlova”,
rekao je Zdravko Marić, ministar
financija. 

>> Proglašena najbolja slavonska šljivovica

“Jako puno je tih ljudi koji tih 20 ili 50 litara koliko smiju za
vlastite potrebe nego proizvedu daleko manje. Imaju jedno stablo
šljive ili kajsije, ispeče rakiju, zašto bi plaćao? Ovo je
stvarno lijepa gesta”, rekao je Davorin. 

No oni koji peku više rakije i dalje će plaćati trošarine. 30
kuna za litru apsolutnog alkohola oni koji proizvode do 10.000
litara rakije i 60 kuna za one koji proizvode više. No govore, te
trošarine nisu toliki problem. Problem je taj što se rakija ne
pozicionira na tržištu kao, primjerice, vino.

“Ne mogu prihvatiti da sa u Hrvatskoj piju bosanske rakije,
srbijanske rakije, bugarske rakije, rumunjske rakije a imamo
vrhunski proizvod. Najveći problem proizvođača
rakije je u stavri plasman”, zaključio je Davorin. 

No oni koji su probali našu šljivu, učinit će sve kako bi opet
došli do litre prave domaće.

“Stara je baranjska tradicija da gosti koji dođu i pomognu pri
pečenju rakije mogu ponijeti koju litru besplatno kući. Stoga
ćemo zasukati rukave.”

Izvor:
RTL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari