cijena će i rasti

Ono što je Don Perignon za šampanjce, to je baranjska paprika među začinima: Počela berba, kila 140 kuna

I ove je godine rodila dobro. Cijena joj raste zbog kvalitete, ali i zbog skupljih sirovina

Berba već traje u Baranji, i to neizostavnog dodatka jelima. Ono
što je Don Perignon za šampanjce, to je baranjska paprika među
začinima.

Koja je njezina tajna, u Kopačevu otkriva RTL-ov Tin
Kovačić
. U svojim plastenicima Tamara
Laktauš
brine o paprici. U tijeku je berba i slatke i
ljute, a ono što se osuši odmah se i prodaje:

“Ne uspijem toliko proizvesti koliko bih mogla prodati. Prodajem
na kućnom pragu i po nekim restoranima. Cijena mi je 140 kuna još
ove godine.” rekla je za RTL Danas Tamara.

Cijena će rasti jer rastu i cijene sirovine, repromaterijala, ali
za kraljicu začina mnogi će izdvojiti novce, pogotovo kada se zna
da je paprika iz Baranje.

“Nismo ni presušni ni prekišni, što odgovara paprici. Svako tko
radi papriku ovdje u Baranji ja vjerujem da svi to kvalitetno
napravimo. Ne idemo na kvantitetu, idemo na kvalitetu, zato smo i
poznati po tome”, kazala je ona.

Osim idealnog podneblja, ova paprika krije još jednu tajnu – a to
je posebna briga o njoj jer strojeva  pri uzgoju paprike –
nema.

>> Hoćemo li ove jeseni i ajvar skuplje plaćati?

Svaka od ovih paprika ručno je brana, ručno je pregledavana ima
li mana, ručno je skidana peteljka. Pedantan je to i dugotrajan
proces, ali barem znate što jedete jer ove su paprike barem
nekoliko puta prošle kroz ruke naših proizvođača.

Paprika će nakon branja prvo na zrak, nakon toga u sušione gdje
će na 50 stupnjeva celzijevih postati kao čips.

A zatim će začiniti brojne delicije. Za prste polizati.

“Bez baranjske paprike ne možemo ništa. Naša baranjska paprika
ide u fiš paprikaš, čobanac, perket od divljači, perket od soma,
kobasic, kulen, kulenova seka. Pa čak malo i na šarana u
rašljama. Dodaje mu fini poseban šmek mu daje. Malo zasolimo s
tom paprikom”, kazao je Viktor Tašić, voditelj
restorana.

No kada se dodaje jelima, pogotovo ona ljuta, valja pripaziti.

“Kažu ljudi da je baranjska paprika zlo, haha”, dodaje Tašić, a
oni koji su pretjerali s ljutom, znaju da takav nadimak nije
dobila uzalud.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari