Da biste kupili jednu svinju i držali je u svom dvorištu, morate se registrirati kao farma
Hrvatski uzgajivači svinja su na koljenima, a jeftino uvozno meso
nije jedini problem. Mali uzgajivači su posebno ugroženi pa je
Hrvatska u godinu dana izgubila čak 1337 registriranih
svinjogojaca.
Brojni problemi
Ima 120 svinja, Antun ne može živjeti od posla kojim se bavi
cijeli život. Suočen je s brojnim problemima, a koronakriza
dodatno mu je otežala poslovanje. Prošle je godine uspio dobiti
potpore, no ove.
“Obećana nam je ta ista potpora i ovoga proljeća međutim ona je
izostala iz razloga što je donešena odluka da mora biti prodano u
prošloj godini 15 svinja po krmači. To nije nemoguća misija na
farmama pod staklenim zvonom iz operativnih programa. Ali na
vanjskom poluotvorenom i otvorenom uzgoju to je ipak malo
previše”, rekao je Antun Golubović, uzgajivač
svinja iz Đurića.
Prije je barem mogao prodati na malo po svinju, dvije mještanima
u selu. Danas to više ne može jer je birokracija i u to umješala
prste. Da biste kupili jednu svinju i držali je u svom dvorištu,
morate se registrirati kao farma. Prijava, kontrola, čak i
satelitsko snimanje koordinata farmi.
“Ljudima je dosta. Dosta svega. Tih papira od nemila do nedraga.
Idi u HAPIH idi veterinaru, pa opet u HAPIH pa opet veterinaru.
Pa sto čuda. Vodi evidenciju stoke na gospodarstvu, evidenciju
liječenja. E sad vi to sve morate za dvije svinje kao ja za 200”,
objasnio je Golubović.
Stočna hrana je skupa, a meso – jeftino. Prodaje ga za 12 kuna.
Cijenu mu ruši – uvozno.
‘Vjerujem trgovcu’
Zbog Afričke svinjske kuge ali i korone, najveći uvoznik
svinjskoga mesa Kina rekla je stop uvozu. Dovelo je to do
situacije da je najveći izvoznik svinjskoga mesa Njemačka ostala
sa viškom svinjskoga mesa.
Pa kako to meso ne može u Kinu. Može u Hrvatsku.
“Vjerujem trgovcu. A oni kad ih pogledaš u oči toliko
vjerodostojno izgledaju da je najvjerojatnije naše”, izjavio je
Zvonko Emdašić iz Čepina.
“Iskreno baš i ne čitam. Ali dali im vjerujem, pa baš i ne”,
kazala je Ivana Sklepić iz Osijeka.
Pa ako i vidite oznaku na mesu niste sigurni što se kupuje jer
Antun ističe novi apsurd.
“Sada više se ne uvozi konfekcija mesa. Sada se uvozi živa stoka
koja ide u hrvatske klaonice na klanje i na trupovima se udara HR
pečat. I to odmah spada pod meso Hrvatskih farmi. Kod nas je sve
moguće! Naša ministrica otvara dječje vrtiće i vatrogasne domove
umjesto da se brine o poljoprivredi”, izjavio je Golubović.
Ne čudi stoga tragičan podatak da Hrvatska proizvodi ispod 50%
svinja za vlastitu proizvodnju.