veliki interes

Kako je crna svinja postala hit? Pogledajte reportažu sa najveće hrvatske farme fajferica

Proizvodi vrhunske, premium kvalitete, a poznato je da je meso slavonske svinje i zdravije

Nekada davno u 19. stoljeću cijela Slavonija je uzgajala svinje
fajferice, ali onda su nestale. Prije desetak godina radili smo
priče o tome crne slavonske svinje drže jedan ili dva
ekstravagantna farmera. Iako, pisalo se i da postoji veliki
interes za njihovo meso, kako bi to mogao biti jedan od rijetkih
poljoprivrednih biznisa koji donosi zaradu. Jer njihovo meso je
jako fino. 

Crnu slavonsku svinju odlikuje visok postotak intermuskularne
masnoće, koji mesu daje slatkoću i podatnost. Uglavnom, farmeri
su ih počeli sve više i sve organiziranije uzgajati i tako sad
postoje ogromne farme crnih svinja. 

Crna svinja fajferica nije obična gica. U srcu Slavonije crne
slavonske svinje na stotinu hektara prirode po cijele dane ili
odmaraju u hladu. Ili pasu zasijanu hranu ili pak provode vrijeme
u kaljuži.

Sve tri omiljene discipline nadgleda vlasnik najveće hrvatske
farme crnih slavonskih svinja, naše autohtone pasmine stare više
od 200 godina.

“Zasijana je proljetna zob na koju mi pustimo svinje. One jedu,
imaju ovdje vodu. Mala jezera gdje uživaju. Kupanje, kaljužanje.
Ovdje je lijepo. Ovo su obronci Krndije lijepa je priroda. Ima
dosta livada, dosta šume”, kazao je Dražen Lozić, uzgajivač crne
slavonske svinje.

S uzgojem je počeo prije 10 godina i svega nekoliko svinja a
danas ih ima 9000. Njegovi kolege uzgajivači obične svinje,
masovno zatvaraju jer ih uništava uvoz jeftinog svinjskog mesa.
No on taj problem nema jer slavonska svinja živi samo u Slavoniji
pa se ne može ni uvesti, već upravo suprotno.

“Izvozimo na švicarsko i na njemačko tržište. Za sada su to manje
količine ali isto tako, kako bude rasla naša proizvodnja tako
ćemo i povećavati količine robe koje ćemo izvoziti van”, rekao je
Lozić.

Njegova je proizvodnja od polja do stola. Proizvodi vrhunske,
premium kvalitete, a poznato je da je meso slavonske svinje i
zdravije, stoga nije neobično što ih je u hrvatskoj iz godine u
godinu – sve više.

2011. godine na svim hrvatskim farmama bilo je 896 krmača.
Trendovi se počinju mijenjati tek 2014 godine kada taj broj
prelazi 1000 i to za 64 krmače. A prošle godine dolazimo do 2708
crnih slavonskih svinja koje će davati potomke. U 10 godina
Hrvatska je napravila skok od 300% uzgoja takozvanih “fajferica.”

Ta eksplozija ili povećanje uzgoja crne svinje dogodila se 2013,
2014. godine ulaskom Hrvatske u Europsku uniju odnosno otvaranjem
velikog tržišta. Ali još više kada su crnu svinju prepoznali
restorani. Jer crna je svinja apsolutni hit u restoranima.

Pa je trend da u gotovo svakom većem restoranu ima mjesta za crnu
svinju. U Europi tek počinje biti prepoznata, ali kod nas se već
sprema na brojne načine.

“Ljudi traže crnu svinju. U svakom našem meniju se nalazi crna
svinja. A naš specijalitet je crna svinja, radimo lungiće od crne
svinje, ribaj od crne svinje, stejk od crne svinje, obraze od
crne svinje”, rekao je Marinko Rotim, voditelj
kuhinje u restoranu.

Specijalitet je to, za prste polizati.

“Izvrsno. Jako sočno i veoma sam uživao. Posebno. Posebno da”,
komentirao je Goran Tomašević.

No uzgoj crne svinje je zahtjevan. Dok za ishranu obične svinje
treba jedna godina, fajferica traži dvije. Ulozi su stoga veći,
ali time raste i cijena. Kila obično kulena je oko 150 kuna, a
onog od crne svinje 250 i više.

“Imamo skuplje proizvode u odnosu na proizvode od bijele svinje
ali kupci to prepoznaju. I u Hrvatskoj i van Hrvatske postoje
kupci koji su spremni za zdravu hranu platiti nešto više”, kazao
je Lozić.

A kada prođe Korona i elitni restorani prorade punom parom –
Fajferica je spremna za veliki pohod Europom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari