Otkrivamo zašto

U godinu dana izgubili smo 1337 uzgajivača svinja: Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima, ali…

Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima, no i sami ponekad ne znaju što kupuju

U godinu dana izgubili smo više od 1000 registriranih uzgajivača
svinja, a najugroženija su mala obiteljska gospodarstva. Zašto?
Odgovor smo potražili na jednoj farmi u Budrovcima. 

Mirko se 24 godine bavi svinjogojstvom. Počeo je sa svega 100
svinja a danas godišnje uzgoji 15 tisuća. Svoj posao uistinu
voli.

U svoju je suvremenu farmu uložio 20 milijuna kuna, a osim što se
bori s velikim kreditom teško mu pada i što od početka godine ne
ostvaruje profit već minus od 200.000 kuna.

Mirko Kolić, proizvođač tovnih svinja: “Nama je
glavna hrana kukuruz, ječam. Ja također kod sebe svoju pšenicu
koristim u stočnu hranu. U prosjeku je 50 do 60 % stočna hrana
porasla.”

No još je veći problem je kaže uvoz jeftinog mesa iz Njemačke
koja ga nakon pojave Afričke svinjske kuge i Korone ne može
izvoziti u veliku Kinu pa ga izvozi Hrvatskoj.

“To je meso koje je manje vrijedno. Meso koje je možda bilo dva,
tri, četiri mjeseca u nekoj komori. I to dolazi kod nas. I to ja
mislim da se više deklarira kao friško, svježe a u biti nije.
Tako da mislim na kraju da je krajni potrošač prevaren i nije
dobio ono što je platio.”, rekao je Kolić.

Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima

Pa je u Hrvatskoj u godinu dana od svinjogojstva odustalo čak
1337 malih proizvođača. Kupci bi željeli pomoći domaćim
proizvođačima, no i sami ponekad ne znaju što kupuju.

Gdje stoji deklaracija u mesnici? Građani kažu da se uglavnom ili
uopće ne vidi. A najtužnije je, kaže, što Hrvatska ima
potencijala za puno više.

Za vrijeme koronakrize neprestano se ponavljalo kako je
proizvodnja vlastite hrane za vlastite potrebe imperativ. Međutim
porazna činjenica je da svinja proizvodimo manje od 40% od onoga
što nam treba.

Rješenje problema se vidi u poznatoj frazi “Spajamo zelenu i
plavu Hrvatsku”, no čini se mi smo i u tome samo zeleni.

Željka Rački Kristić, portal Agroklub: “Još
uvijek nismo sazreli da mi sad umjesto neke njemačke svinje,
poljske svinje, da mi stvarno tom turistu kojeg sad već čekamo
godinu dana od pandemije da mu damo doslovno domaće.”

Zaštita domaćih proizvođača je nešto što o čemu stalno slušamo.
No 1337 proizvođača koji su stavili ključ u bravu pokazali su
koliko to funkcionira.

Izvor: RTL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari