POZITIVNE NOVOSTI

Slavonska online tržnica – klupe zamijenili računalima i jako dobro posluju

PIXSELL

U vrijeme pandemije interes za domaćim proizvodima još više je porastao, a mi smo razgovarali s proizvođačima i prenosimo njihove dojmove i iskustva

Ono što je sve brojnije strane turiste u Osijeku prošlih godina oduševljavalo jest brojnost tržnica u Osijeku, ali i još veći interes građana koji kupuju lokalne, domaće i zdrave namirnice. 

Da je Slavoncima navika kupovati domaće potvrđivale su uvijek i gužve na tržnicama, ali isto tako i velika briga koja je nastala kada su tržnice zatvorene zbog ovogodišnje situacije s koronavirusom. No u svemu tome je pozitivno da su se slavonski proizvođači snašli te svoju ponudu počeli, umjesto na klupama, predstavljati na računalima. Tako je nastala i velika slavonska online tržnica

Odlučili smo provjeriti kako im ide poslovanje i kako se oni osjećaju u ovoj situaciji pa smo nazvali desetak dobavljača za osječku tržnicu. Svi su nam dali skoro identičan odgovor. Situacija im jest neobična, ali ono što ih raduje jest da se još više razvila svijest građana da kupuju domaće pa nam je većina potvrdila kako jako dobro posluju, a neki čak da imaju puno veći interes negoli je to bilo prije. 

Proizvođači se snalaze na razne načine. Kažu nam kako se oglašavaju na društvenim mrežama na svojim privatnim profilima ili objavljuju ponude u grupama, učinili su dostupnima svoje brojeve, neki su se uključili u sustav pojedinih stranica, a isto tako omogućili su dostavu svojim kupcima. 

Razgovarali smo s vlasnicima mini sirane Gašić iz Beketinaca. Kažu nam kako vrše dostave dva puta tjedno za Osijek i okolicu, a prenosimo i dio njihove izjave: 

“Kao proizvođaci hrane morali smo se prilagoditi novonastaloj situaciji, a osjećali smo i neku vrstu odgovornosti prema našim stalnim kupcima. Odlučili smo – ako kupci ne mogu do nas, mi ćemo doći kod njih. Narudžbi i kupaca je jako puno, malo više nego inače kako radimo. Najbitnije je da svi ostanemo zdravi, tako da se u dostavama pridržavamo svih sigurnosnih mjera. Jedina nelogičnost u svemu ovome, kad pričamo o potražnji domaćih proizvoda, je to što su proizvodi naše sirane na tržištu već dvije
godine i imamo zadovoljavajuću prodaju, ali sada su SVI poludjeli za lokalnim proizvodima. – poručuju iz sirane. 

Zadovoljstvo ne krije ni vlasnica OPG-a Ivanka Mijošević iz Piškorevaca. Kaže kako su se u ovim teškim trenucima okrenuli online prodaji i da su zasada zadovoljni. Prodaju razne mesne prerađevine, jaja, sireve, a sve dostavljaju na kućni prag. 

Iz OPG-a Baranjska kuća kažu nam kako su i oni zadovoljni svojom online prodajom, ali da se i inače uvijek prilagođavaju kupcima te im svake godine nude niz novih proizvoda. Ponuda im se sastoji od proizvoda u teglama kao što su zimnice i ajvar, od tjestenine dobivene od pirovog brašna u kombinaciji s raznim domaćim dodacima i od neobičnih domaćih čipseva. Vlasnica Kristina kaže nam kako je u ovo vrijeme najveća potražnja za tjesteninama, ali i čipsom od kelja!

Proizvođač jabuka iz Draža kaže da, iako imaju svoj štand s baranjskim jabukama u zatvorenom dijelu tržnice, i dalje rade dostavu sve dok traje kriza izazvana pandemijom. Razgovor s njim nas je razveselio, jer nam je spomenuo kako njegova kćer Miranda vrijedno radi s njim i ne planira otići iz Hrvatske, već naslijediti obiteljsku tradiciju voćarenja.  

Uz posljednju lijepu vijest raduje nas i to što je još veća potražnja za domaćim proizvodima, što zbog zdravlja svih građana, što zbog poslovanja svih malih proizvođača. Nadamo se da će tako i ostati, a da će slavonska online tržnica potrajati i nakon ove neobične krize. “Tržnicu” možete posjetiti na poveznici

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari