Baranja je odavno prerasla vlastite potrebe pa se bez klaonice ne mogu širiti
Zbog novaca veliki problem u Baranji! Neće
biti dovoljno za izvoz jednog od najpoznatijih hrvatskih
proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla – baranjskog
kulena.
Naime, kulen je odavno prerastao tavane i
pušnice. Tražen je na europskom tržištu, no jednostavno ga se ne
može proizvesti više jer u Baranji – nema niti klaonica niti
komora za skladištenje.
Dug je proces za njegovo pravljenje, čak pet mjeseci. Jer
pravljenje baranjskog kulena je gotovo umjetnost i znanost, pa
ako nemate uvjete, komore za sušenje i sazrijevanje – može se
dogoditi da sav trud oko ove delicije bude
uzaludan.
Proizvođači svojim kupcima žele ponuditi samo najbolje, trebaju, prvo i osnovno, klaonicu,
jer najbliža je udaljena više od 50 kilometara.
“I mi bi da se što prije napravi pa da proizvedemo sto tona i
tisuću tona suhog kulena. Imamo tržište za njega”, kazao je
Stevo Mlinarević, proizvođač baranjskog kulena.
Izgradnja klaonice značila bi radna mjesta, a uz to ide i
pakirnica, komora za sazrijevanje kulena i ostalih proizvoda. No
kulen je delicija koju su prepoznali i Europa i svijet, a ima i
oznaku zemljopisna podrijetla, jer uz to što je autohtoni
proizvod, u njega ide samo najkvalitetnije meso.
Baranja je odavno prerasla vlastite potrebe pa
se bez klaonice ne mogu širiti, a mnogi europski kulenoljupci
propuštaju prepoznatljive mirise, boje i okuse.
Sezona kolinja je pred vratima. Samo se čeka izgradnja
infrastrukture koja će omogućiti da se vrhunski hrvatski
proizvodi nađu i na europskim stolovima.