Josipović uživao u Baranjskim specijalitetima

Josipović uživao u Baranjskim specijalitetima

Posjet Belom Manastiru u povodu Dana grada, predsjednik RH Ivo Josipović iskoristio je i za degustaciju baranjskih delicija, koje je zalio zlatnim kapima proizvedenima od grožđa Baranjskog vinogorja.

Predsjednika sam ponudio prošlogodišnje graševinom
kaže vinar i vinogradar Zdravko Dobrovac, član
Udruge voćara, vinara i vinogradara “Sveti
Martin”
, napominjući kako je Predsjednik okusom bio i te
kako zadovoljan. Osim degustacije vina, Josipoviću i “širokim
narodnim masama” ponuđen je paprikaš od gusaka i guščje pečenje,
za što je utrošeno 102 kilograma gusaka.
– Riječ je o tradicionalnim mađarskim jelima koja se već
vijekovima jedu upravo na Dan svetog Martina
– priča
Ferenc Ginder, vlasnik zmajevačke TNM
“GI-TA” iz Ulice maršala Tita
, koja je bila “glavna i
odgovorna” za spomenute delicije. Podijelili su gotovo tisuću
porcija, ali Josipović se ipak odlučio za “papicu” u
hotelu Patria, gdje je noćio.
– Na meniju je bilo hladno predjelo u obliku pršuta i tri
vrste sira, teleća ragu juha, teleće pečenje, jelen na baranjski
način, lovačka rolada i krumpirove pole, a za desert su služene
savijače sa sirom, višnjama i jabukama
– kažu u hotelu,
napominjući da se sve zalijevalo vrhunskim beljskim vinima.
Osim pečenih gusaka, na središnjem su se trgu pekle i domaće
svinjske roštilj kobasice u “izvedbi” Fast fooda
Vidak
, koji se za tu prigodu “naoružao” sa 105 kilograma
“kraljice klanja”. Guske su bile i na meniju DZMH-ove mađarske
kuće. Baranjska vina i ukusna hrana i do sada su bila meta
brojnih državnika i visokih dužnosnika,
I.Getto / www.glas-slavonije.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari