Kolinje u Suzi

Osječki Rotary Club pripremio 2. Baranjsko
kolinje

Približno tonu svinjskih polutki obrađivali su
tijekom vikenda članovi osječkog Rotary Cluba na
Baranjskom kolinju, koje su drugi put
organizirali u restoranu Piros csizma u
Suzi. Akcija je počela u ranim jutarnjim satima,
kada su se okupili i prikupili snagu uz ukusan doručak. Kalorije
je valjalo potrošiti, pa su pristupili pravim kolinjskim
poslovima kao što je miješanje i punjenje kobasica,
krvavica i švarglova, rezanje i topljenje masti

Odlučili smo se za vrijeme oko 29. studenoga, kada većina
baranjskih obitelji već prema tradiciji organizira kolinje

priča domaćin Josip Šimić, član osječkog Rotary
cluba i vlasnik Crvene čizme. Kaže kako im je
želja bila prirediti pravo baranjsko kolinje po “receptima” iz
Suze, ali i većeg dijela Baranje. U klaonici su, nastavlja,
kupili gotovo tisuću kilograma polutki, od kojih su dobili
pola tona mljevenog mesa za ugodno
ljute
kobasice.

Osim “kraljice kolinja”, pravili su osječki
rotarijanci krvavice i švargle,
topili čvarke, a bilo je i ukusnih
jetrica s bijelim lukom te bogat izbor
zimskih salata. Neizostavne su bile i
“kalvinske” krvavice, specijalitet čiji su
osnovni sastojci mljeveni kukuruz, komadi mesa, sol i
papar
. Ne treba zaboraviti ni ukusne komade pečenog
gronika” obogaćenog mljevenom baranjskom
paprikom. Velik dio svježih kobasica odmah nakon punjenja završio
je u povećoj tanjurači, jer je red i običaj da sudionici kolinja
kušaju ono što su napravili kako se, eventualno, ne bi dogodilo
da iduće godine ponove iste pogreške.

Sudeći po izrazima lica nakon kušanja prvih ovogodišnjih svježih
kobasica, pogrešaka nije bilo. Sve je, naravno, zaliveno
vrhunskim vinom baranjskog vinogorja, bijelim i
crnim.

Pedesetak rotarijanaca i njihove goste zabavljali su
osječki tamburaši.

TEKST: Ivica Getto (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari