Stručnjaci su ponovno odlučili - Valpovčani prave najbolji kulen. Deseti, jubilarni put priznanje za najbolji kulen otišlo je u ruke Josipa i Katice Gazdić sa obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gazdić.
Dodjela nagrada održana je u prostorijama HGK – Županijske komore
Osijek. Ove godine na ocjenjivanje pristiglo je čak 52 uzorka.
Josip Gazdić na kulenijadi sudjeluje već 16 godina, a kući on i
njegova supruga nose već 10-ti šampionski pehar, ovaj put i uz
vrijedan dar – stroj za mljevenje mesa.
Predstavljamo: Njegovo veličanstvo
kulen
Puno pozornosti, kaže, poklanja izboru sirovine, a nagradi
doprinosi i višegodišnje iskustvo u punjenju, vezanju, dimljenju,
te osobito – čuvanju kulena. 24 godine je u poslu
proizvodnje kulena, a kupce je stjecao godinama, često
usmenom predajom. Razdoblje unatrag 3 godine ocjenjuje iznimno
dobrim za proizvodnju kulena, no svejedno je oprezan u proširenju
posla.
“Što se tiče povećanja proizvodnje, nismo previše zagrijani
za to. Dovoljno nam je da održimo ovaj trend koji sada imamo,
odnosno eventualno neznatno povećavat proizvodnju u idućim
godinama. I kod nas je recesija učinila svoje, kod prodaje svojih
proizvoda” kaže Josip Gazdić, vlasnik OPG Gazdić iz Valpova.
Po završetku dodjele, gosti su imali prigodu i isprobati uzorke
kulena. Ovo je najlegitimnija kulenijada, slažu se proizvođači,
jer se uzorci ispituju u Centru za kvalitetu mesa
Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.
“Kulen se može raditi jedino od svinje koja je rasla u
Slavoniji i Baranji i ona mora biti stara od 10-15 godina. To ne
mogu biti svinje pasmine petren i tako, već landras i ostale
plemenitije pasmine”, dodaje Gazdić.
Što bi proizvođači trebali popraviti kako bi im kulen bio
kvalitetniji, kakav je kemijski sastav njihovih uzoraka – sve su
to danas mogli saznati. Broj onih koji su sudjelovali
dvostruko je veći od prošlogodišnjeg – istaknuto je na
dodjeli nagrada. Dodijeljeno je 10 zlatnih, 23 srebrne, 9
brončanih medalja te 10 diploma za sudjelovanje.
Tekst: STV