Bazen u koncesiju ili novoj gradskoj tvrtki

Đakovački vodovod, što upravlja Gradskim bazenom, prema nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, ubuduće može zadržati isključivo usko specijalizirane djelatnosti – vodoopskrbu, odvodnju i održavanje, a sve ostale, “sporedne” mora isknjižiti.

Prema tome, sudbinu isknjiženja iz područja djelovanja Vodovoda čeka i Bazen pa tek treba odlučiti što s njim – dati ga u koncesiju ili njegov rad nastaviti u drugoj, postojećoj gradskoj tvrtki poput Cita ili u potpuno novom trgovačkom društvu, uvjetno nazvanom Sportski objekti.
Ono bi, doznajemo, uz Bazen, objedinilo ostale gradske sportske objekte, poput gradske nastavno-sportske dvorane, dvaju nogometnih igrališta i dr. Predsjednik Skupštine Vodovoda, gradonačelnik Zoran Vinković, kaže da će se vrlo brzo pronaći način za daljnje funkcioniranje Bazena.
Hoće li se naći svojevrsna premosnica da Vodovod i dalje upravlja njime – ostaje vidjeti. Zakon o komunalnim djelatnosti daje dvije mogućnosti – dati ga u koncesiju, čemu dajem prednost, ili da taj objekt funkcionira preko trgovačkog društva. Odgovori na ta pitanja znat će se brzokaže Vinković.

Podsjeća da je Grad taj objekt sanirao 2003. i 2008. godine. Vlasnik Bazena i prije je pokušao pronaći rješenje, ponudivši ga prije nekoliko godina u koncesiju, no bez odaziva. Pomisao da se izmjenama i dopunama zakona treba “riješiti” Bazena, Vodovodu ne pada teško, ako se zna da je gubitak javnog kupališta godišnje između 250.000 i 300.000 kuna.
S obzirom na simboličnost cijene ulaznica posljednjih nekoliko godina (pet kuna) i prosječnu posjećenost od 20.000 kupača po sezoni, godišnji prihod od ulaza je oko 100.000 kuna, dok su održavanje, plaće sedmero zaposlenih i drugi troškovi četverostruko veći. Da je vrijeme (naj)osnovni(ji) faktor takvih objekata, u konačnici i njegove financijske slike, govore podaci iz posljednjih tjedana – u najvruća dva tjedna srpnja prodano je 5.000, a posljednjih tjedana, kada je ljeto više imalo obilježja jeseni, samo 500 ulaznica. Ništa bolje nije bilo ni jučer, kada je nad Đakovom bilo oblačno, a temperatura zraka dosezala samo 21 stupanj.

[important title=O budućnosti Bazena pred NO]
O promjenama koje, zbog izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima, čekaju Gradski bazen, Nadzorni odbor Đakovačkog vodovoda raspravljat će krajem kolovoza. Osim Gradskog bazena tim izmjenama Vodovod bi trebao isknjižiti i izgradnju, servisiranje vodomjera, geodetske usluge. Potonje je s aktivnostima zamrlo još prije, pa bi isknjiženje geodetskih usluga bilo formalno.[/important]

TEKST:Suzana ŽUPAN, www.glas-slavonije.hr

FOTO: Kostur – Panoramio

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari