Bakici kazna zbog rakije

S đakovačke tržnice ovih se dana proširila vijest da su nedavno među tamošnje štandove kročili djelatnici kojima je na leđima, kako nam prepričava jedna piljarica, pisalo “carinska policija” te krenuli u akciju. Spremale su se brzo pod stol u torbe ili u automobile boce alkohola, cigarete i druga roba.


Oni iskusniji sklonili su sve za čiju bi prodaju eventualno mogli biti kažnjeni, no, kazuje naša sugovornica, ne i starica na jednom od štandova.
Žena je iz jednog zabačenog sela u zapadnoj Đakovštini, a dolazila je prodavati sitnice. Ovaj je put, na svoju nesreću, pokušala prodati dvije litre rakije, mislim da je bila ‘šljiva’. Dok su oni spretniji alkohol sklonili, baka se nije snašla pa je, umjesto novca, zaradila kaznu.
 Prepričavalo se kako je riječ o čak 15.000 kuna, no ne znam je li to istina – kaže piljarica koja je željela ostati anonimna.

Dodaje i da je starica rakiju nudila po cijeni od 30 kuna za litru pa bi joj, kaže, nakon što bi platila autobusnu kartu natrag do kuće, ostalo samo nekoliko desetaka kuna.
Jučer, budući da je srijedom i subotom u Đakovu “pijačni” dan, gradska je tržnica vrvjela i prodavačima i kupcima. Uz voće, povrće, obuću, odjeću i stolnjake, mogla se vidjeti i gdjegod koja plastična boca zlatnožute rakije. Nudila se također po 30 kuna. Na naš upit boje li se inspektora, prodavači uglavnom odgovaraju da nemaju drugog izbora.
Iako je građane koji su se u vrijeme akcije zatekli na tržnici iznenadila nazočnost i postupanje carinske policije, doznajemo da su alkohol, naftni derivati, duhan… pod paskom Carinske uprave.

[important title=Carinarnica podnijela prijavu]
“Službenici Carinarnice Osijek pristupili su nadzoru nad prometom alkoholom i alkoholnim pićima na mjestima gdje nije dozvoljena prodaja alkoholnih pića”, stoji u priopćenju Središnjeg ureda Carinske uprave Ministarstva financija, gdje potvrđuju akciju provedenu krajem srpnja. “Na tržnici u Đakovu zatečena je ženska osoba kako prodaje alkoholna pića (rakija šljivovica) u količini od sedam litara. Alkoholna pića uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta su izuzeta te je Odjelu za carinsko-prekršajni postupak podnesena obavijest o izvršenom prekršaju. Za spomenuti prekršaj prema Zakonu o trošarinama predviđene su novčane kazne u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna”, navodi, između ostalog, glasnogovornik Mario Demirović.[/important]

TEKST: Maja MUŠKIĆ, Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari