FOTO i VIDEO: Belje otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji

U srcu baranjskog vinogorja jučer je otvorena nova beljska vinarija, najsuvremenija u regiji. Vinski kompleks pruža se na približno tri hektara, dok je vinarija sagrađena na površini nešto većoj od 10.000 četvornih metara.

U srcu baranjskog vinogorja, nedaleko od Kamenca, jučer je otvorena nova beljska vinarija, najsuvremenija u regiji. Vinski kompleks pruža se na približno tri hektara, dok je vinarija sagrađena na površini nešto većoj od 10.000 četvornih metara.

Investicija je “teška” 20 milijuna eura, a kapaciteta osam milijuna litara. U njoj je instalirano 247 inoks spremnika talijanske tvrtke Gortani, od kojih je najveći kapaciteta 100.000 litara. Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima posebno mjesto zauzimaju kontrolna soba i kontrolni monitori, pomoću kojih se obavlja potpuno kompjutorizirana i automatizirana kontrola prijma i prerade grožđa te skladištenje vina. Kako je istaknuo predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić, vinarija je sagrađena u nepunih godinu dana, a u njoj će završiti kompletan urod sa 600-tinjak hektara beljskih vinograda.

Radili smo i na sadnji novih vinograda, tako da ćemo 2013. godine imati 610 hektara vinograda prosječne starosti devet godina – rekao je dodavši kako se krče stari i sade novi vinogradi.

Posebnom pažnjom projekta gradnje nove vinarije prihvatio se predsjednik NO Agrokora Ivan Todorić, kojemu je vinarija bila prva ozbiljnija investicija nakon dolaska na tu funkciju.

Gradnja je trajala 333 dana, od čega smo imali gotovo 100 snježnih dana – napomenuo je naglasivši kako Agrokor ima u ovom trenutku 55 otvorenih gradilišta diljem Hrvatske, ali i u Srbiji, BiH te Makedoniji.

Godišnje samo u Hrvatsku investiraju 200 milijuna eura, a tako je bilo ove i bit će iduće godine. Na vinariju je ponosna i Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

Beljska vinarija je paradigma načina Agrokorova rada. Primjenjujemo isti recept, a to je instaliranje vrhunske tehnologije koja s vrhunskim znanjem daje isto takve rezultate – istaknula je dodavši kako je to jedan od razloga što je Agrokor 28. najuspješnija tvrtka u istočnoj Europi i prva u takozvanoj Adria regiji.

Podsjetila je na izvrsnu vinogradarsku godinu, što je, uz najnoviju tehnologiju, preduvjet da beljska vina (opet) zablistaju. Jučerašnji dan iskorišten je i za označavanje početka berbe grožđa, koja je započela sortom chardonnay.

Rezanjem vrpce vinariju su otvorili Ljerka Puljić i Ivan Todorić, a otvaranju vinarije nazočili su brojni predstavnici tvrtki u sastavu koncerna Agrokor te predstavnici gospodarskog i političkog života, među kojima župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić sa suradnicima, državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, saborski zastupnik Deneš Šoja, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i drugi.

[blockquote]I turistički obilasci od jeseni
Već od ove jeseni novi kompleks Belja bit će dostupan i za turističke obilaske, u kojima će posjetitelji, na licu mjesta, imati priliku upoznati se s beljskim vinima čiju je proizvodnju prije više od 300 godina započeo princ Eugen Savojski. Znatno prije grožđe su na baranjskom ”zlatnom brdu” uzgajali još stari Rimljani.[/blockquote]

VIDEO:

Ivica GETTO (Glas Slavonije)

     

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari