Proslava sv. Huberta u Đakovu

Uz zvukove rogista Osječko-baranjske županije, nakon što se predvečerje spustilo na grad, u Đakovu je sinoć počela svečanost središnjeg obilježavanja Spomendana sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca.

Gotovo dvije tisuće lovaca iz cijele Hrvatske, zajedno s gostima iz Švicarske, Mađarske i BiH, prošlo je u svečanom mimohodu gradom, od prostorija đakovačkog DVD-a, do zgrade gradske uprave, gdje su ih dočekali gradonačelnik Zoran Vinković i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, s dogradonačelnicima Đakova i uvaženim gostima iz svijeta lovstva.
Bio je ondje i predsjednik HLS-a Đuro Dečak, te predsjednik LS OBŽ-a Zlatko Stolnik. Povorka se potom uputila pred katedralu, odakle su sa upaljenim bakljama krenuli put Strossmayerovog parka gdje je oživljena legenda o sv. Hubertu. Ona, naime, između ostaloga, kaže kako je sv. Hubert na Veliki petak lovio u Ardenima i ugledao jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje. Gradonačelnik Zoran Vinković ponosan je što je Đakovo domaćin ove proslave.



Ovo je velika čast za mene kao gradonačelnika, ali isto tako i lovca. Velika je to promocija lovstva grada Đakova, turizma i turističkih potencijala za sve ove goste koje su došli iz cijele Hrvatske, kazao je Vinković. Nakon uprizorenja legende u Velikom parku, povorka se uputila u katedralu gdje je misno slavlje predvodio mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, koji je na kraju mise blagoslovio 86 lovačkih zastava. Inače, proslavu Sv. Huberta u Đakovu organizirao je Hrvatski lovački savez sa Lovačkim savezom OBŽ-a, uz generalno pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije i Grada Đakova.

Ovo je još jedna prigoda da cijela Hrvatska, no i mnogo šire, uvidi značenje lovstva. Meni je osobito drago što su lovišta Osječko-baranjske županije nadaleko poznata, a lovstvo nam je organizirano na izuzetno visoko razini. Prvi put sva lovačka društva, njih 86, imaju svoje zastave. Ovoliki broj lovaca iz Hrvatske svjedoči kako je Dan sv. Huberta svima u srcu i jako je značajan”, kazao je osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić, otkrivši nam kako i sam odavno ima lovačku dozvolu.

FOTO:



VIDEO:

Maja MUŠKIĆ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari