Ususret Čvarakfestu: Čvarci traženiji od kobasice i kulena

Karančani se pripremaju srušiti svjetski rekord. I to ne bilo kakav, već onaj u broju čvarak-majstora na jednom mjestu. Dakako, neće biti dovoljna samo njihova nazočnost, već se svaki od njih mora pojaviti s kazanom u kojem će, na karanačkoj poljani, topiti mast i pržiti čvarke.

Etnoselo Karanac i TZ Baranje 27. studenoga
(nedjelja) organiziraju 3.
Čvarakfest – natjecanje u spravljanju čvaraka u kazanu
. Već
tradicionalno, bit će održan u sklopu tradicionalnog Zimskog
vašara, koji će opet obilovati specijalitetima iz baranjskih
pušnica i “špajzova”.

Do sada je iznajmljeno 30-ak štandova za
izlagače
, isključivo za one koji planiraju izlagati
nešto iz domaće radinosti, a za natjecanje se prijavilo 15-ak
čvarak-majstora uz plaćenu kotizaciju od 25 kuna, premda je
znatno više onih koji su za sada samo pokazali zanimanje za
sudjelovanje.

VIDEO:
Čvarakfest 2010.

Problem je u slanini potrebnoj za topljenje čvaraka. Ili je
nigdje nema ili je poprilično skupa, čak u rangu carskog
mesa
– tvrdi jedan od suorganizatora, Vlado
Škrobo-Bajo
, naglašavajući kako čvarci, ali i krvavice,
odnosno švargle, postaju ”in”, dok ljudi sve manje traže kulene
i kobasice. Njegove riječi potvrdio je i jedan od potencijalnih
sudionika Čvarakfesta, koji je danima u potrazi za slaninom.

Nazvao sam desetak prijatelja koji kolju u ovo doba godine,
ali nijedan od njih mi neće prodati slaninu jer neće imati
dovoljno za vlastite potrebe. Oni koji su već klali, žale se da
su od ovećeg tovljenika dobili par kilograma čvaraka. Ne mogu
vjerovati da se na kraju neću moći natjecati
– priča on.
Natjecanje će nadgledati posebna komisija čiji će zadatak biti
proglasiti najčvarak.

Riječ je o baranjskom čvarku, a oni moraju biti duži i
tanji te dobro istiskani, dakako lijepe boje i ukusni

objašnjava Škrobo, dodajući kako je cilj Čvarakfesta
”vratiti čvarak na baranjsku trpezu”.

[blockquote]Nagrade majstorima
Za tri prvoplasirana natjecatelja pripremljene su i vrijedne
nagrade. Tako će prvoplasirani inkasirati 500 kuna i tri gajbe
Osječkog, drugi dvije, a treći jednu gajbu piva. Prošle godine je
na natjecanju, u konkurenciji 13 čvarak-majstora, najbolji bio
tada 11-godišnji Luka Piljić, sin vlasnika seoskog gospodarstva
Ivica i Marica.[/blockquote]


I.Getto (Glas Slavonije)
 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari