Vrijeme zimskog prebrojavanja ptica u Kopačkom Ritu

Za zimske mjesece obično se kaže kako je to vrijeme kada priroda spava, no poznavatelji najznačajnijeg ornitološkog rezervata u Europi - Kopačkog Rita za mjesec siječanj kažu kako je to pravo vrijeme za ljubitelje ptica.




Ovih dana, naime kada su temperature najniže ptice se povlače uz rijeke Dravu i Dunav gdje ih se može vidjeti u velikom broju. Siječanj je stoga u Kopačkom Ritu i vrijeme za zimsko prebrojavanje ptica.

Već devet godina Damir Opačić radi u Parku prirode Kopački Rit. Njegov posao nadzirati je sve aktivnosti na području parka; što rade veliki i mali korisnici i posjetitelji, poštuju li se mjere zaštite okoliša, ali i spriječiti ilegalne aktivnosti krivolova i ribokrivolova. No svake mu je godine najdraži posao zimsko prebrojavanje ptica u Kopačkom Ritu.


[span class=doc]Europska Amazona mora postati nacionalni park![/span]

U zimskom periodu dio je krilatih stanovnika parka u nekim toplijim krajevima, no tada se tu nalaze i ptice s krajnjeg sjevera Europe i Azije kojima smo topli jug – mi. Tijekom siječnja očekuju se najniže temperature i gola vegetacija te je ptice lakše primijetiti, a obično se zbog zaleđenih vodenih površina u poplavnom području glavnina njih nalazi uz rijeke.

Idealno je to vrijeme za prebrojavanje broja jedinki što je i jedan od uvjeta takozvane Ramsarske konvencije o zaštiti močvarnih područja.

No, nije to jedini razlog zašto se prebrojavaju ptice. One su ujedno i indikatori stanja u staništu, pa njihov broj, raspored i odnos vrsta otkriva ima li dovoljno hrane, kakva je bila protekla godina te je li neko područje zagađeno ili devastirano. Na rijekama Dravi i Dunavu ptice se najčešće prebrojavaju jedna po jedna uz pomoć oštrog oka, dalekokozora te papira i olovke, no to nije jedina metoda.

Prebrojavanje ptica u Parku prirode Kopački Rit započelo je s prvim radnim danom ove godine, a ekipe nadzornika taj posao nastaviti će sve dok ne prijeđu čitavo područje parka krajem siječnja ili početkom veljače.

Tekst: STV
Foto: kopacki-rit.com

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari