Engleski lovci u dva dana odstrijelili 150 divljih svinja

U baranjskom lovištu Podunavlje-Podravlje, poznatijem kao Lovište Tikveš, kojim gospodari Uprava šuma Osijek Hrvatskih šuma, lovna sezona 2011./2012. godine završena je krajem siječnja i od tada je na snazi lovostaj.

Iako je sam početak sezone, započet rujanskom rikom jelena, zbog ekonomske krize nagovještavao značajan pad interesa za lovom, poglavito domaćih lovaca, sezona se na kraju ipak može smatrati upješnom – kaže Zlatan Mihaljević, voditelja lovstva Hrvatskih šuma osječke Uprave šuma.

U siječnju ove godine organizirano je čak osam skupnih lovova na divlje svinje, za razliku od prošle godine, kada u tom mjesecu nije bilo zanimanja ni za jedan takav lov.

Nenadano se pokazao velik interes za taj oblik lovnoga turizma, pa smo imali goste lovce iz Velike Britanije, Italije, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Danske, Portugala, pa čak i jednu grupu lovaca iz Slovačke“, veli Mihaljević i dodaje da su ti i drugi gosti, oduševljeni boravkom u lovištima i smještajem u lovačkim kućama Hrvatskih šuma, a osobito ulovom, najavili i već rezervirali termine za lov na jelene i divlje svinje u idućoj lovnoj sezoni, za koju se očekuje da će biti iznimno dobra i ostvariti bar 4 milijuna kuna prihoda.

[span class=doc]Kriza smanjuje broj lovaca u baranjskim lovištima[/span]
Brojni poznati gosti

U netom završenoj lovnoj sezoni u lovištima u Baranji i Kujnjaku u Šumariji Đakovo boravio je i niz poznatih inozemnih gostiju-lovaca. U skupnim lovovima na divlje svinje bio je vlasnik njemačke tvrtke Dick, poznate po proizvodnji noževa, Ion Tiriac, neko vrijeme menadžer hrvatskog tenisača Gorana Ivaniševića i danas vlasnik madridskog teniskog turnira, a koji živi u Monte Carlu. Ugošćeni su i zet vlasnika talijanskog Fiata, direktor španjolskog Seata, bugarski prestolonasljednik s prinčevima iz Švicarske i Njemačke, potom i Nijemac Erwin Müller, vlasnik poznatog lanca od čak 600 trgovina u svijetu, od kojih su dvije i u Osijeku.

Stizali su uglavnom privatnim avionima i, nakon uspješna lova i oduševljenja doživljenim, najavili ponovni dolazak. No, pritom su izrazili i čuđenje što ne mogu odsjesti i u još uvijek neobnovljenom nekadašnjem Titovom dvorcu u Tikvešu, za što su bili spremni platiti “koliko treba“, jer bi to i za njih bila posebna atrakcija. Ostali su i začuđeni što se Lovište Tikveš prilagođava masovnom turizmu i po njemu šeću turisti, umjesto da je u cijelosti podređeno lovnom turizmu. Pritom su izrazili i interes za ulaganjima, no nažalost nisu mogli dobiti nikakve informacije o mogućnostima za to, budući da cijeli taj prostor djeluje u prilično neuređenom odnosu dvaju vlasnika – Hrvatskih šuma i PP Kopački rit.

Zadovoljni lovci

U Lovištu Tikveš i onom na području Šumarije Đakovo u skupnim lovovima dnevno se odstrijeli 30-60 grla divljih svinja, koje su protekle godine imale iznimno povoljne uvjete za rast populacije. Ove je godine zabilježen i poseban raritet. U samo jednom skupnom dvodnevnom lovu, organiziranom za engleske lovce, zabilježen je odstrel rekordnih 150 divljih svinja, a to je prije svega, mora se priznati, rezultat činjenice da su Englezi izvanredno dobri lovci, kod kojih nema promašaja. Taj su svoj užitak platili oko 200 tisuća kuna, u što je ušla cijena organizacije lova, hrana i piće, smještaj u lovačkim kućama i sam lov, s tim da meso divljači ostaje Upravi šuma Osijek, a lovcima su pripali samo trofeji (kljove) najboljih 15-ak veprova.

Nema grupe lovaca koja se nije izrazila pozitivno o organizaciji, ambijentu i doživljaju prigodom boravka u našim lovištima. Čak su nam to priznali i njemački lovci, koji su dolaskom u lovište pokazali tipično njemačku disciplinu i rezerviranost, od kojih nas je čak hvatala trema. No, nakon što su u dva dana odstrijelili čak 120 divljih svinja, potpuno su se opustili i kazali da takvo što nikad nisu doživjeli u svojoj bogatoj lovačkoj karijeri te zakazali dolazak i za iduću lovnu sezonu“, priča Mihaljević.

[span class=doc]Rika jelena počela rano, već u srpnju![/span]

[blockquote]SLIJEDI PRIHRANA I PREBROJAVANJE DIVLJAČI

Za 30-ak djelatnika Odjela za lovstvo Šumarije Osijek, nakon što su ispratili i posljednje lovce, nema odmora. Prionuli su intenzivnoj prihrani divljači, kako bi preživjela teške zimske uvjete. Osim kukuruzom, divljač se prihranjuje i peletiranom smjesom stočne hrane, koje se godišnje potroši oko tisuću tona. Ovih dana slijedi i sveobuhvatna inventarizacija lovišta, odnosno prebrojavanje divljači. “Naš zadani fond je 1.400 grla jelenske divljači i njega uvijek održavamo”, veli Mihaljević. Nastavlja se i proces liječenja jelenske divljači od metilja u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu. Sada dolazi i sezona odbacivanja jelenskih rogova koje će prikupljati osoblje lovišta. “Ono je bitan pokazatelj stanja populacije divljači na osnovi koje donosimo odluke o tome koje će životinje ostati u uzgoju, a koje će se pak izlučiti iz lovišta”, veli Mihaljević.[/blockquote][blockquote]Odstrijeljena tri zlatna jelena

Tijekom završene lovne sezone u Lovištu Tikveš ostvaren je komercijalni odstrel tri jelena kategorije zlatne medalje (220 i više točaka) pojedinačne vrijednosti 80.000 kuna i više, 10 u kategoriji srebrne i 15 u kategoriji brončane medalje. “Naše mogućnosti su da se u udarno vrijeme rike komercijalno odstrijeli oko 50 jelena (5 do 6 zlatnih, 20 srebrnih i ostalo brončanih). Za iduću lovnu sezonu 2012./13. godine već sada imamo ugovoren odstrel svih njih”, veli Mihaljević.[/blockquote]


Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)
Foto: lovacki-savez-osijek.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari