Za 3 radna mjesta trgovca 600 zamolbi, pa i onih s fakultetom

Đakovačka rijeka nezaposlenih proteklih je dana srušila rekord u traženju posla; približno 600 zamolbi za posao stiglo je drogeriji Bipa, koja 15. ožujka otvara prodavaonicu na korzu, a za tri radna mjesta trgovca.

Potvrdila nam je to jučer i Tina Jurjević iz Ljudskih resursa Bipe, odnosno Bille, čija je Bipa drogerija. Među 600 zamolbi – molbe trgovkinja, službenica, ekonomistica…

-Zamolbe su stigle iz Đakova i okolice, Osijeka…, a među njima ima i podnositelja s visokom stručnom spremom, u pravilu riječ je o završenom ekonomskom fakultetu, a takve zamolbe su iz Osijeka – kaže Jurjević.

Dob podnositeljica zamolbi – od 1990. godišta do žena kojima je još nekoliko godina do mirovine. Nadmetanje za posao je završeno, a posao su u budućoj Bipinoj prodavaonici pronašle tri Đakovčanke. Četvrto radno mjesto – voditelja prodavaonice, tvrtka je popunila svojim postojećim kadrom.

Tri Đakovčanke koje su dobile posao tek su kap u rijeci nezaposlenih Đakovštine. Taj kraj i na kraju siječnja bilježi porast nezaposlenosti, i to za 4,7 posto pa je na kraju prošlog mjeseca bilo nezaposleno 5.577 osoba, od kojih je s područja grada Đakova njih 3.057. Među više od 3.000 nezaposlenih u Đakovu svaki deseti bivši je radnik propale Đakovštine pa su se za posao u Bipi prijavile i brojne bivše radnice te nekada najveće tvrtke đakovačkog kraja.

[blockquote class=black]ANKETA: Jeste li zaposleni? Glasati možete na naslovnoj stranici portala.[/blockquote]

Nadmetala sam se i za ovaj posao, no nisam prošla, kažu da su tražili radnice s iskustvenim referencama u trgovinama s takvom robom, a za mnom je 20 godina kancelarijskog staža“, kaže bivša djelatnica Đakovštine Sanja. Među 350 bivših radnika Đakovštine ona je s 42 godine najmlađa; prosječna dob im je 50 pa i više godina, a te se generacije, osjećaju to i same na svojoj koži, ne smatraju konkurentnom radnom snagom na tržištu rada. Statistika HZZ-a na kraju siječnja, kada je u Hrvatskoj bila 334.351 osoba bez posla, kaže da je upravo ta dob – osobe starije od 50 godina, najzastupljenija u evidencijama nezaposlenih – čak 24,7 posto, a udjel mladih osoba, u dobi od 15 do 24 godine, iznosi 20,3 posto. Da nezaposlenost i u veljači bilježi porast, potvrdila je preksinoć hrvatska dalekovidnica s Prisavlja objavivši najnoviji podatak o 338.747 nezaposlenih.
[blockquote]I Bipin rekord

Đakovačkih šest stotina zamolbi za posao rekordan je broj molbi za posao ne samo za Đakovu nego i za, potvrdila nam je iz Ljudskih resursa tog lanca Tina Jurjević, Bipino dosadašnje iskustvo u otvaranju prodavaonica u sredinama veličine Đakova. Veće sredine, poput Splita, primjerice, donose još veće brojke. “U natječaju za novu prodavaonicu u Splitu samo prvog tjedna pristiglo nam je 1.500 zamolbi za posao”, kaže Jurjević.[/blockquote]


Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari