VIDEO: Pomozi učiniti Konyja poznatim!

Dokumentarni video Kony 2012 - nevidljiva djeca, koji govori o Jospehy Konyju, vođi pobunjenika u Ugadni, u samo tri dana vidjelo je više od 50 milijuna ljudi - pogledajte i proslijedite dalje.

 

Dokumentarni video Kony 2012 – nevidljiva djeca, koji govori o Jospehy Konyju, vođi pobunjenika u Ugadni pod čijim je vodstvom u toj zemlji, kako prenose domaći i strani portali, ubijeno više desetaka tisuća djece, koja su otimana, regrutirana, silovana, nad kojima su vršene nezamislive strahote, u samo tri dana vidjelo je više od 50 milijuna ljudi!

Video, čiji je autor humanitarac Jason Russell, međusobno na društvenim mrežama, ponajviše Facebooku, dijele i đakovački osnovci i njihovi stariji kolege.

“Kada sam prvi put pogledala video, bilo je samo osam tisuća klikova. Svi moji prijatelji su ga razdijelili. To je način da i mi damo svoj doprinos u tome da Kony postane poznat, kako se to u videu traži. Autor tog videa kaže da je jedini način da se Konyja uhvati da postane poznat”, kaže učenica osmog razreda jedne đakovačke osnovne škole.

Inače, taj polusatni dokumentarni uradak zapravo je protkan pričom o dječaku Jacobu kojem su Konyjevi pobunjenici ubili brata.

“Bolje je biti mrtav nego živ”, zaključuje u jednom od svojih sjećanja dječak Jacob. Video otkriva i kako je pobunjenik dječake nakon regrutiranja tjerao na ubojstvo vlastitih roditelja te brojne druge strahote. Namjera Jasona Russella je, kako sam kaže, učiniti Konyja poznatim na način kako je svojevremeno američka vlada “popularizirala” Osamu bin Ladena. “Povezanost je promijenila svijet, sve je više onih koji mare”, poručuje na početku filma Russell, čija je želja film proširiti diljem svijeta kako bi se stvorila kritična masa te bi tada SAD i druge vojne sile morali vojno reagirati i zaštititi djecu Ugande od daljnjeg stradavanja.

“To su naši vršnjaci, djeca koja bi trebala ići u školu, razmišljati o tome što žele biti u životu, a ne se bojati da će im netko prići tijekom noći, zatvoriti im usta da ne vrište i odvesti ih daleko od obitelji, mučiti ih. Zbog toga i mi želimo dati svoj doprinos”, kazuje 15-godišnjakinja.

Autor ističe i kako je odlučio iskoristiti mogućnosti interneta, ‘globalnog sela’, kako bi došlo do djelovanja u toj zemlji, te se prekinula dugogodišnja agonija. Kulminacija svega bit će, kako je najavljeno i u filmu, 20. i 21. travnja ove godine, kada će diljem svijeta u brojnim gradovima biti polijepljeni plakati s likom pobunjenika Konyja.

“Vjerujem da će netko plakate zalijepiti i u Đakovu, nije teško doći do njih, jednostavno se skinu s interneta i isprintaju”, kaže mlada Đakovčanka. Jučer u devet sati u jutro video Kony 2012, bio je podijeljen 46 milijuna puta, a samo dva sata kasnije čak 52 milijuna puta!

Dalibor Vlaho: Ne događa se često

Računalni i internetski stručnjak Dalibor Vlaho, koji je dobro upoznat sa sadržajima koji se dijele na internetu, kaže kako je riječ o zanimljivoj pojavi jer mladi ove dobi “šeraju” pjesme i sadržaje koji ih više zanimaju od pobune u Ugandi.

Više o KONY 2012

Tekst: Maja Muškić/Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari