Ministarstvo kulture potvrdilo: Zlatna Greda zaštićena pustara

Povjerenstvo za žalbe Ministarstva kulture odbilo je žalbu Hrvatskih šuma i time potvrdilo Rješenje kojim se pustari Zlatna Greda dodjeljuje status kulturnog dobra, čime će biti upisana u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Povjerenstvo za žalbe Ministarstva kulture odbilo je žalbu Hrvatskih šuma i time potvrdilo Rješenje kojim se pustari Zlatna Greda dodjeljuje status kulturnog dobra, čime će biti upisana u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

[span class=camera]POGLEDAJTE: Posjet eko centru Zlatna greda[/span]

Sve je, podsjetimo, počelo u listopadu prošle godine kada je Zlatnoj Gredi, na inicijativu udruge Zeleni Osijek, dodijeljen spomenuti status. Automatizmom, time se zabranjuju određeni građevinski zahvati i neke gospodarske aktivnosti, zbog čega su se “dignuli” u Hrvatskim šumama.

Prilikom donošenja rješenja zanemareno je stvarno stanje na terenu, a jedan njegov dio zadire u ovlasti drugog ministarstva. Nije točno da je pustara nastala 1870. godine, kao ni tvrdnja da je većina izvornih zgrada izgrađena u drugoj polovini 19. stoljeća. Počeci naselja možda datiraju s kraja 19. stoljeća, no u naselju se nalazi samo nekoliko zgrada s početka prošlog stoljeća koje su zbog čestih adaptacija i loše prvobitne gradnje pretrpjele znatne preinake“, tvrde iz Hrvatskih šuma u žalbi upućenoj nakon proglašenja pustare kulturnim dobrom, te, navodeći niz navodno netočnih tvrdnji, ističu kako se sprječava daljni razvoj lovne i šumarske djelatnosti. Uz sve to, naglašavaju, nameće im se plaćanje spomeničke rente.

[span class=camera]VIDEO: Što nudi Zlatna greda?[/span]

Povjerenstvo za žalbe nije mislilo tako. Ustvrdili su, naime, da dio stambenih objekata u ruševnom stanju ne utječe značajnije na vrijednost čitavog kompleksa, jer su važnije zgrade dobro sačuvane. Pozivaju se na prostorni plan PP Kopački rit, kojim je utvrđena mogućnost korištenja okolnog ruralnog područja za potrebe posjetitelja, kao i obnova te revitalizacija kulturnih dobara i njihovo uključivanje u programe posjećivanja. Također, dodaju, prostornim planom Općine Bilje pustara je predviđena kao edukacijsko-turistički punkt. Važno je istaknuti da je prije donošenja Rješenja o uvrštavanju Zlatne Grede na listu zaštićenih kulturnih dobara mukotrpan posao odradio osječki Konzervatorski odjel, nakon čega je Stručno povjerenstvo predložilo, a Ministarstvo kulture donijelo rješenje o utvrđivanju statusa kulturnog dobra.

Protiv rješenja Povjerenstva za žalbe Ministarstva kulture nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

[blockquote]Lakše do EU fondova

“Drago mi je da je potvrđena kulturna vrijednost pustare, ali mi je, s druge strane, žao što Hrvatske šume tu vrijednost nisu prepoznale, kao ni veliki potencijal”, kaže Jasmin Sadiković iz Zelenih Osijek, navodeći kako će Zlatna Greda biti dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, zaštićenog u sklopu UNESCO-ovog programa. Osim toga, dodaje, uvrštavanjem Zlatne Grede na listu zaštićenih kulturnih dobara otvara se čitav niz mogućnosti za crpljenje sredstava iz EU fondova.[/blockquote]


Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari