Đakovo obilježava Dan Grada

Danas se obilježava Dan Grada Đakova koji je u znaku teške gospodarske krize o kojoj svjedoči i broj od 3.011 nezaposlenih Đakovčana, te izmijenjenog odnosa političkih snaga u odnosu na početak mandata.

Danas se obilježava Dan Grada Đakova koji je u znaku teške gospodarske krize o kojoj svjedoči i broj od 3.011 nezaposlenih Đakovčana, te izmijenjenog odnosa političkih snaga u odnosu na početak mandata.


Program obilježavanja Dana Grada počinje u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća
kod spomenika poginulim braniteljima na gradskom groblju, a nastavlja se svečanom akademijom u 18 sati u Hrvatskom domu tijekom koje će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena priznanja. U sklopu programa obilježavanja Dana Grada sinoć je u predvorju Hrvatskog doma otvorena IV. Izložba fotografija pod nazivom “Volim Đakovo” čiji organizator je Foto kino klub.

Predstavljanjem rezultata svog projekta “Đakovo nekada i sada” učenici razredne nastave Osnovne škole Vladimira Nazora pridružit će se danas obilježavanju Dana Grada. Njihovi rezultate mogu se vidjeti u izlozima trgovina na korzu, a neke od njih građani će moći i kupiti. U sklopu programa obilježavanja Dana Grada i programa Bar’kultura u petak će u Hrvatskom domu u 20 sati autorska ekipa hit predstave “Kauboji” Teatra EXIT iz Zagreba gostovati sa svojom najnovijom predstavom pod radnim naslovom “Indijanci”. U Đakovu će “exitovci” odigrati svoju drugu pretpremijeru najnovije predstave čiju režiju potpisuje Saša Anočić.

[span class=camera]FOTO: Državna ergela lipicanaca by Tea Pejić[/span]

[important title=8. SVIBANJ DAN GRADA ĐAKOVA]

Ime Đakovo spominje se prvi put 1239. godine u ispravi hrvatsko – ugarskog kralja Bele IV., kojom biskup Ponsa dobiva na dar posjede Đakovo i Breznu. No, istraživanja pokazuju i naseljenost u mlađem kamenom dobu, a ovdje Rimljani grade svoje naselje Certissiju.

Stoljećima je grad rastao, razvijao se iz mukotrpnog rada na ovoj bogatoj, plemenitoj slavonskoj ravnici natopljenoj krvlju i znojem slavonskog čovjeka Hrvata, iz ljubavi i slavonskog bećarskog inata, prkoseći vremenu i onima koji su ga htjeli pokoriti, uništiti, zatrti trag i ime hrvatsko.

No ovaj grad su pohodili mnogi, znani i neznani koji su mu vraćali dio ljubavi i gostoprimstva, noseći ga u sve dijelove svijeta, pronoseći sliku grada u srcu Slavonije, kao engleska kraljica Elizabeta II.

Ali, nikada đakovo svoju ljubav, svoju dušu i srce nije otvorilo kao pri susretu s Petrovim nasljednikom Ivanom Pavlom II., tu u sjeni zvonika naše i Strossmayerove katedrale.

O bogatoj povijesti Đakova govore i mnoge obljetnice koje smo obilježili tijekom proteklih nekoliko godina: 500 godina Ergele, 200 godina uzgoja lipicanaca, 200 godina sjemeništa i teologije… naposljetku, uz sve ostale obljetnice prije 45 godina skupina vizionara predvođena dr. Zvonimirom Benčevićem utemeljila je đakovačke vezove, manifestaciju koja je s godinama rasla i prerasla granice Đakova, Slavonije i Hrvatske, čuvajući tradiciju, ljepotu, pjesmu ratara i bekrija, momaka, djevojaka, snaša, ljepotu i sjaj slavonskog veza, zvuk tambure i berde, topot lipicanaca, zvuk šokačkih kola, život Đakova, Srca Slavonije…[/important]


TEKST: Radio Đakovo

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari