Ministar Mrsić: Volontiranjem do znanja i iskustva

U utorak 8. svibnja s početkom u 19.00 sati u Đakovu održana je tribina na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Zakona o poticanju zapošljavanja u organizaciji Savjeta mladih Grada Đakova na kojoj je nazočio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

U utorak 8. svibnja s početkom u 19.00 sati u Đakovu održana je tribina na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Zakona o poticanju zapošljavanja u organizaciji Savjeta mladih Grada Đakova na kojoj je nazočio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

S obzirom da je navedena tribina bila organizirana u svrhu pomoći mladim nezaposlenim osobama bez radnog iskustva pozivu su se, između ostalih, odazvali i članovi Županijskog Savjeta Mladih Osječko-baranjske županije.

Spomenuti prijedlog unazad nekoliko tjedana podigao je veliku prašinu i podijeljena su mišljenja o efektima koji će biti postignuti nakon provedbe istog.

Ministar je pojasnio kako će se barem na neki način pokušati zaustaviti negativan trend otpuštanja radne snage i omogućiti mladim ljudima da dođu do prvog radnog iskustva koje će se moći upisati u radnu knjižicu.

U Republici Hrvatskoj ogroman problem je nelikvidnost kojem je uzrok krupni kapital, a gospodarstvo se previše oslanja na trgovinu, a ne na proizvodnju. Prevelik jaz uvoza u odnosu na izvoz i njegovo povećane, uzrok su propadanja domaće proizvodnje, rekao je ministar Mrsić.

Županijski Savjet mladih Osječko-baranjske županije smatra kako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava treba poduzeti dodatne mjere koje će olakšati otvaranje obrta i pokretanje malog i srednjeg poduzetništva koji su generatori novih radnih mjesta. Predložene mjere bile bi skraćivanje procedure vezane za rješavanja birokratskih prepreka, smanjenje stope poreza za mlade poduzetnike početnike koji pokreću prvi posao i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta po uzoru na, primjerice, obrazovni sustav u Njemačkoj. Samo tzv. “zapošljavanje” na 12 mjeseci uz naknadu od 1600 kuna i nije mjera Ministarstva s kojom su mladi previše oduševljeni jer ona ne daje krajnje rješenje problema. Problem nezaposlenosti mlade populacije treba rješavati na mnogo dublji način i treba mu pristupiti ozbiljno i sustavno, poručio je predsjednik Županijskog Savjeta Mladih Mislav Ćurić.

Postoje nedostaci i rupe u prijedlogu, no ministarstvo će se, prema riječima Ministra, pobrinuti minimizirati iste i provesti strogu kontrolu na svim područjima. Predviđene su velike kazne za poslodavce koji budu pokušali zloupotrijebiti zakon o poticanju zapošljavanja kada bude stupio na snagu. Mlada osoba nije ugovorom vezana na period od godinu dana, te može raskinuti, ukoliko pronađe bolji posao, radni odnos i ne mora vraćati primljenu naknadu za odrađeni staž od nekoliko mjeseci, zaključeno je jučerašnjoj tribini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari