Zatvara se Hitna pomoć u svim gradovima županije osim u Osijeku?!

Zbog rezanja troškova u zdravstvu i smanjenja broja timova, Hitna pomoć u Đakovu već od 1. srpnja prestaje biti dostupna svima 24 sata na dan. Pacijente kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, a koji se upute u đakovačku Hitnu, dočekat će zaključana vrata.

Zbog rezanja troškova u zdravstvu i smanjenja broja timova, Hitna pomoć u Đakovu već od 1. srpnja prestaje biti dostupna svima 24 sata na dan. Pacijente kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, a koji se upute u đakovačku Hitnu, dočekat će zaključana vrata.

“Grcamo u dugovima”

“Županija je od 2007. godine osiguravala otvorena vrata Hitne medicinske pomoći zahvaljujući sestrama koje su, ako tim izađe na teren, ostajale u ambulanti i prve pomagale pacijentima do povratka liječnika, kojeg bi po potrebi i telefonski kontaktirale.

Cijena je otvorenih vrata tri milijuna kuna godišnje! Županija, koja je naš vlasnik, i Zavod više to ne mogu pratiti. U međuvremenu sam od općinskih načelnika i gradonačelnika s područja koje pokriva naših pet županijskih punktova tražio da lokalna samouprava, općine i gradovi, pomognu sufinanciranje Hitne medicinske pomoći. Odgovor je nula! I gorivo i energija i troškovi prijevoza idu gore, a mi godišnje prevalimo tri milijuna kilometara. Zadnje dvije godine grcamo i na samome smo rubu!”, pojasnio je za Đakovo-danas ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu OB županije Berislav Pašalić, rekavši da u ovome trenutku ne postoji drugi izbor nego otvorena vrata zatvoriti.

“Zamislite situaciju da u ambulanti primim vitalno ugroženo dijete, za koje trebam hitan prijevoz u bolnicu, što se zbivalo nebrojeno puta, a moram čekati dva-tri sata do povratka tima s terena, jer nemam na raspolaganju nijedna kola. Istovremeno pred zaključana vrata Hitne dolazi čovjek kojemu šiklja krv i ja bih mu trebala pružiti prvu pomoć! Što tada učiniti?!”, pita se jedna đakovačka pedijatrica.

Ravnatelj Doma zdravlja Boro Knezović nije komentirao ovaj problem jer Hitna pomoć nije u domeni te ustanove. Voditeljica Hitne u Đakovu dr. Zdenka Ladan također nije smjela ništa reći.

Zbog rezanja troškova u zdravstvu i smanjenja broja timova, Hitna pomoć u Đakovu ali i ostalim županijskim gradovima, osim Osijeka, već od 1. srpnja prestaje biti dostupna svima 24 sata dnevno! Imate li problem zbog kojeg ste sami stigli na Hitnu, čiji se jedini medicinski našao na terenu, dočekat će vas zaključana vrata!

Proizlazi to iz zaključaka Županovog sastanka s ravnateljima Domova zdravlja i voditeljima Hitne medicinske pomoći. Dok pacijenti o ovim promjenama nisu još niti informirani, u đakovačkim liječničkim krugovima vrije nezadovoljstvo. Ne samo zato što se ubuduće od liječnika čije su privatne ambulante u Domu zdravlja očekuje da oni preuzmu pružanje prve pomoći unesrećenima, ”poljube” li ovi vrata Hitne, nego i stoga jer se ekonomija poslovanja Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije stavlja ispred ljudskog života!

Dr. Pašalić: Dvije godine grcamo i ovako dalje ne ide!

No u dopisu je upućenom ministru zdravlja Rajku Ostojiću, dr. Pašlić predložio je da sestre, koje gube posao na Hitnoj, zamijene studenti(ca)ma medicine. Njihova bi se primanja osigurala putem Studentskog servisa ali daleko je važnija korist za cijelu zajednicu i njih same, zato što bi time stekli dragocjeno praktično iskustvo.

Više od 12.000 intervencija godišnje

Ovdašnja Hitna medicinska pomoć godišnje ima 12 do 13 tisuća intervencija, od čega se 60 posto odnosi na preglede u ambulanti. Njezini djelatnici ističu da je stanovništvo Đakovštine osviješteno i visoko disciplinirano, pa ljudi ne zovu za najmanje sitnice, kao što je često slučaj u drugim dijelovima županije dok, trebaju li uistinu pomoć, nerijetko dođu sami ili čak svojim automobilom dovezu unesrećene. Ali što kada se vrata zatvore?

Šišljagić: “Hitna se ne zatvara!”

Župan Vladimir Šišljagić u izjavi za STV izjavio je kako do zatvaranja Hitne neće doći, a njegovu izjavu pogledajte u video prilogu.

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari