Kopački je rit jednako vrijedan kao Dubrovnik

  Više od 50 kilometara poplavnih šuma Dunava moglo bi uskoro postati žrtvom nezakonitog i iznimno destruktivnog projekta regulacije.

Više od 50 kilometara poplavnih šuma Dunava moglo bi uskoro postati žrtvom nezakonitog i iznimno destruktivnog projekta regulacije kojim se želi rijeku punu života i biološke raznolikosti svesti na umjetni kanal – tvrde ekološke udruge i WWF, koji su u Kopački rit te područje oko baranjskog dijela Dunava doveli novinare iz Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke, Srbije i Velike Britanije kako bi upozorili na probleme koje bi mogla prouzročiti planirana regulacija Dunava. Između ostalog, navode kako bi kolonije kormorana ili parovi orlova štekavaca izgubili staništa.

– Opravdanje za navedeni projekt, koji vodnogospodarski lobiji promiču u svakoj prilici, unaprjeđenje je riječnog prometa Dunavom te zaštita od poplava – ponavljaju u WWF-u, navodeći da niti jedan razlog nije opravdan. Tvrde, nadalje, da će projektom regulacije najviše biti pogođeno područje između Batine te ušća Drave u Dunav, uključujući Park prirode Kopački rit.

– Kopački rit ima jednaku prirodnu vrijednost kao što Dubrovnik ima kulturnu te bi se tako prema njemu trebalo i odnositi – istaknuo je Arno Mohl, voditelj projekta “Zaštita europske linije života”, koji WWF provodi sa Zelenima Osijek, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode te Euronaturom.

Podsjetivši da će budućim prekograničnim rezervatom upravljati pet različitih zemalja, naglasio je kako je na Hrvatskoj važna odluka koja će utjecati i na moguće trendove u susjednim državama.

– Ako Hrvatska odobri taj štetni projekt regulacije, moglo bi doći do negativnog presedana za slične projekte u Srbiji i Mađarskoj – rekao je Mohl, naglasivši da je Mađarska nedavno zaustavila projekte regulacije rijeka, što WWF traži od Vlade RH.

[blockquote]

Strani novinari u Baranji

Rüdiger Schnacht, dopisnik njemačkog magazina Geo i tjednika Welt, istaknuo je kako je ovo bio poučan izlet te da su shvatili svu problematiku. BBC-jev izvjestitelj Nick Thorpe, autor knjige o Dunavu koja će biti objavljena krajem ove godine, oduševljen je europskom Amazonom. “Treći sam put u Hrvatskoj, ali prvi put moj boravak ovdje nije povezan s konfliktima. Gledati Hrvatsku kroz prizmu prirode prekrasno je. Dobro je što WWF i druge nevladine organizacije promiču ideju zaštite prirode. Naša je svijest o očuvanju okoliša prijeko potrebna, a tu smo upoznali lokalno stanovništvo koje je u tome pronašlo smisao života”, istaknuo je Thorpe.[/blockquote]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari