FOTO i VIDEO: Rakija fest u Vardarcu

Stari narodni recept kaže kako rakija sprječava znojenje. Istina ili ne, šator u dvorištu Doma kulture u Vardarcu bio je ovoga vikenda ispunjen ljubiteljima rakije i narodnih običaja!


Održan je, naime, treći Rakijafest uz petu Međunarodnu smotru folklora. Šandor Kovač iz Kopačeva u Vardarac je stigao sa kompletnom ponudom svoje rakije, uz veliki kazan za destilaciju. Kod njega je sve počelo kao obični hobi sa prijateljima i traje već sedmu godinu. Šandor je Hvali ‘Rakijafest’ kao sjajnu zamisao. Na svom štandu ponudio je čak 23 vrste rakije – uistinu za svakoga po nešto.

Najmanje zahvalna za pripremu rakije, kaže Šandor, je dunja jer soka gotovo i nema, sve je jako gusto i kod vrenja se često ukiseli i sve propadne, pa se mora biti jako oprezan. Šljivovicu je ipak, kaže, najlakše pripremiti. Kako je u Vardarcu sunce jučer nemilosrdno peklo, pilo se pod šatorom svašta, no rakija najviše. Šandor preporučuje  rakiju ohlađenu na 18 Celzijevih stupnjeva. Kaže kako ne strahuje da će običaj pečenja domaće rakije za osobnu potrebu biti zabranjen ulaskom u Europsku uniju. 

Dok su jedni uživali u rakiji, drugi su gledali nastupe domaćih i gostujućih kulturno-umjetničkih društava. ‘Ljeto i jesen prigoda su da Slavonija i Baranja pokažu svoje bogatstvo. Specifičnost kuhinja, nošnji, suvenira i običaja pojedinih naroda koji žive u Osječko-baranjskoj županiji je bogatstvo i jednostavno mora nositi i turističku ponudu ove županije’ – pozdravio je posjetitelje osječko-baranjski dožupan.

Zabava koja je počela u subotu poslijepodne, potrajala je pod vardaračkim šatorom do ranih jutarnjih sati, jer je za odlazak kućama ipak trebalo pričekati da djelovanje rakije prođe.

VIDEO:

FOTO: T.Čizmadija, SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari