FOTO + VIDEO: Koncertom Nene Belana završili biljski Etno susreti

>> FOTO + VIDEO: Koncertom Nene Belana završili biljski Etno susreti

Biljski sajam kulturne baštine i ove godine, unatoč krizi, donio je cjelodnevni program i za svakoga ponešto, ovisno privlače li vas više hrana i piće, zanimljivi predmeti na prodaji ili nastupi na glavnoj pozornici.

Poslijepodnevni subotnji program započeo je vožnjama zaprega te mimohodom KUD-ova, njih više od 10, od centra mjesta do dvorca Eugena Savojskog. Neki od KUD-ova u Bilju su prvi puta.

No, nisu samo nastupi KUD-ova na glavnoj pozornici ono što Etno susreti nude. Lovački specijaliteti, posebice šarani u rašljama mamili su sa svih strana. Ljubitelji domaće hrane znaju da Etno susreti svake godine ponude prave dragulje slavonskobaranjske gastronomije, domaće poslastica koje se ne mogu naći u trgovinama.

U obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Lacković ponudili su na prodaju gotovu zimnicu, kozji sir u maslinovu ulju, domaće kekse, te sok od rajčice kojeg se malo gdje može nabaviti i čiji recept čuvaju za odabrane.

Važan dio ‘Etno susreta’ su i stari zanati. Svake godine otrgnu od zaborava stare vještine, alate i radionice koje ponovno ožive. Stolar i tesar, Deže Tot iz Bilja najčešće izrađuje male klupe, šamlice, razne stalke za začine, vješalice i zidne ukrase. Najčešće ih kupuju vlasnici privatnih pansiona koji sobe žele urediti u baranjskom stilu. Neki od predmeta na stolu gospodina Tota njemu su posebni.

Foto: M.Banić (SiB.hr)
Tekst i video: www.stv.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari