Festival paprike u Lugu

Baranjsko selo Lug obilježilo je Dan sela i to Festivalom paprike. Mljevena paprika već je nekoliko godina najtraženija roba u tom mjestu, a na samo nekoliko stotina metara postoji više od 20 ploča s natpisom ‘Prodajem papriku’. U središtu mjesta mljevena ljuta i slatka paprika danas se prodavala u velikim količinama.

Rijetki su oni u Lugu koji sa značajnijim zalihama dočekaju novu sezonu – proda se uistinu sva paprika. Živo je bilo u Lugu od ranoga jutra. Stigli su i proizvođači paprike iz drugih baranjskih mjesta. Među prodavačima zatekli smo i osnovnoškolsku djecu koja su sa nastavnikom Dežeom Erdešom prepoznali važnost i potencijal paprike, pa su pokrenuli školsku zadrugu. Proizvode dvije vrste umaka, a novac od prodaje dobro će im doći za putovanje na more.

Mljevena slatka i ljuta paprika iz Luga odlazi na sve strane svijeta i stekla je veliki ugled kod kuhara, kako profesionalnih, tako i hobista. Na festivalu na kojem je sve bilo u znaku crvene boje uz papriku dominirali su i blago ljuti i slatki ajvar, Eroš Pišta te razne vrste kolača.

Ono o čemu se možda ne priča puno su i drugi utjecaji mljevene paprike. Dok jedni proizvođali kažu kako nisu sigurni u to da je paprika afrodizijak, drugi tvrde kako je to itekako dokazano. Bila paprika afrodizijak ili ne, bez paprike fiš paprikaš i druga jela nezamislivi su.

{youtube}yucSyE054NQ{/youtube}

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari