Hrvatska iz godine u godinu bilježi porast količina
komunalnog otpada, a na projektu kojim bi se on mogao
pretvarati u korisnu sirovinu rade stručnjaci
valpovačke tvrtke EM Tehnologija d.o.o. donosi
današnji
Glas Slavonije.
Naime, tvrtka EM Tehnologija d.o.o. osmislila je projekt
zbrinjavanja i prerade kuhinjskog otpada, pomoću
tehnologije efektivnih mikroorganizama u visokovrijedno hranivo,
koje možemo koristiti za poboljšavanje plodnosti tla i
ishranu biljaka pri uzgoju u vrtovima i na poljima.
Ova inovativna, a relativno jeftina tehnologija
pod nazivom Terra Condi – bazirana je na uporabi
efektivnih mikroorganizama, koji fermentiraju usitnjeni
kuhinjski otpad bez neugodnih mirisa i truljenja, i to u
posebnim plastičnim spremnicima prilagođenima za držanje u svakom
kućanstvu, odnosno kuhinji, donosi
Glas Slavonije.
Rukovanje i pražnjenje tih spremnika nije ništa teže od klasičnih
kanti za smeće, pa je odvoz fermentirane mase moguće riješiti čak
i u visoko urbanim sredinama preko kontejnera i organiziranog
odvoza na preradu.
SiB.hr