Predstavljeni projekti ŽSM OBŽ za 2013. godinu

Dana 18. siječnja u prostorijama Osječko-baranjske županije predstavljen je Program rada Županijskog Savjeta mladih Osječko-baranjske županije za 2013.

U novom Programu rada Savjeta mladih stoji ukupno 21 projekt, a broj događaja bit će puno veći uzme li se u obzir da se neki projekti održavaju u više gradova, odnosno općina na pordučju županije. Unatoč krizi i recesiji financijski okvir ostao je na razini prošlogodišnjeg proračuna, odnosno riječ je o iznosu od 105.000 kuna kojima će se poticati udruge mladih i onih programa koji se bave mladima, istaknuo je predsjednik Županijskog Savjeta mladih Osječko-baranjske županije Mislav Ćurić, te je dodao kako će ove godine djelovanje Savjeta mladih obuhvatiti slijedeća mjesta: Osijek, Beli Manastir, Valpovo, Belišće, Donji Miholjac, Našice, Đakovo, Sarvaš, Vladislavci, Darda, Grabovac, Čepin, Vuka, Dalj, Erdut, Ernestinovo i Podravska Moslavina.

Tako bi se tijekom cijele godine trebali organizirati razni projekti za mlade vezane uz sport, kulturu, Europsku uniju, poduzetništvo, zdravstvo, te organizacija javnih tribina kao i suradnja sa drugim savjetima mladih na području županije.

Kako je prošle godine bio veliki interes za tradicijsko-kulturne projekte, tako se moglo čuti kako će, u suradnji sa lokalnim KUD-ovima, biti u Vladislavcima škola plesa i sviranja tambure, a u Našicama projekt vezan uz šivanje, odnosno obnovu narodnih nošnji. Bit će organizirana i “Debatna liga” između četiri osječke gimnazije, glazbene radionice u Podravskoj Moslavini i festival urbane glazbe u Baranji, sufinanciran projekt studentske udruge AIESEC “Jednaki u različitosti” radi edukacije o toleranciji i komunikaciji zbog smanjenja nasilja među mladima i prema pojedinim skupinama društva. U Batini će se organizirati “Ljetni kamp” koji će promicati biciklizam i ekologiju, u Ernestinovu će biti projekt “Volim nogomet” radi promocije sporta i pomoći u obnovi dotrajale sportske opreme. U Erdutu i Dalju je u planu projekt “Čuvamo tradiciju za budućnost”.

U svim većim gradovima u suradnji sa PRONI Centrom za socijalno podučavanje organizirat će se projekt “Politika (ni)je za mene”, a cilj projekta je doprinijeti informiranosti, motivaciji i uključenosti mladih OBŽ u život i rad svoje lokalne zajednice, koristeći interaktivan i njima prilagođen pristup. Nastavit će se sa najuspješnijim projektom “Širimo plesnu kulturu” kroz koji je unazad nekoliko godina prošlo više od dvije tisuće mladih, a u suradnji sa valpovačkom udrugom “Revolution” poticat će se likovna umjetnost i festival dokumentarnog filma u Valpovu.

Svakako najzanimljiviji projekt bit će onaj pod nazivom “Deset dana bez ekrana” organiziran u suradnji sa Osječkom ligom za borbu protiv ovisnosti. Udruga CINAZ (Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u Zadru) je u studenome 2008. godine pokrenula projekt “Deset dana bez ekrana” u suradnji sa Xavierom Remyem, ravnateljem škole Ec Ziegelwasser u Francuskoj te Hrvatsko –francuskom udrugom u Zadru. Ovo je prvi projekt takve naravi u Hrvatskoj, te zaslužuje posebnu pažnju i implementaciju u praksi. Projektom/programom se sugerira učenicima i njihovim roditeljima selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana. To podrazumijeva “apstiniranje” od svih sadržaja koji nisu odgojno-obrazovnog karaktera. Tri glavna zadatka projekta su: 1. Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i između roditelja i djece. 2. Kroz navedene radionice steći odgovarajuće kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima. 3. Kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari