Brojači izbrojali sve ptice u Kopačkom ritu

Kao podsjećanje na datum potpisivanja Ramsarske konvencije, Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače pod geslom “Močvare čuvaju vodu”.

Javna ustanova Park prirode Kopački rit tradicionalno je predstavila rezultate zimskog prebrojavanja ptica. Blaga je zima otežala posao brojačima jer su se ptice raštrkale na većoj površini, no trud se isplatio jer je brojka od 33.001 pticu – 4 i pol tisuće veća nego lani pa nema ni najmanje bojazni za očuvanje statusa ramsarskog područja. Naime, jedan od kriterija da bi neko područje bilo na Ramsarskom popisu jest da na njemu obitava više od 20.000 ptica močvarica, objasnio je voditelj Stručne službe Davor Mikulić.

Inače, u Javnoj ustanovi Parka nestrpljivo iščekuju najavljenu ubrzanu izgradnju novog prijamnog centra. Umjesto zgarišta staroga centra, već do kraja ove godine, zahvaljujući kreditu Svjetske banke, niknut će nekoliko novih zgrada. U omanjem etno selu bit će smješteni recepcija, uprava, galerijski prostor, a gradit će se i mostić s platformom preko jezera Malog Sakadaša, kaže voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti, Ružica Marušić.
[span class=attention]POGLEDAJTE: U 2013. brojni turistički noviteti u Baranji[/span]Usto, ljepšem ugođaju na ulazu u Park pridonijet će ribnjaci Podunavlje koje će biti ispunjeni vodom. Među planovima je i turistički vlakić koji bi trebao povezivati Osijek i Kopački rit.

Tekst: Radio Osijek
Foto: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari