Baranjski poljoprivrednici s traktorima blokirali obilaznicu kod Osijeka

U organizaciji Udruge “Baranjska brazda” na baranjskoj obilaznici održan je prosvjed upozorenja na koji su izašli seljaci sa stotinjak traktora nezadovoljni stanjem u agraru, posebice prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji kažu da pogoduje velikim proizvođačima na štetu srednjih i malih poljoprivrednika, a traže da ih hitno primi premijer Zoran Milanović.

Seljaci traže i da im se kaže kada će im biti isplaćeni poticaji ističući kako bez njih nema proljetne sjetve koja je na vratima.

S porukom da je pet do 12 za rješavanje gorućih problema u agraru prosvjednici su se okupili na samom ulazu u Baranju, na baranjskoj obilaznici, oko kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, a predsjednik Udruge “Baranjska brazda” Petar Pranjić rekao je da je riječ o jednodnevnom prosvjedu upozorenja Vladi, ministrima poljoprivrede i financija Jakovini i Liniću.

Budući da se radi o magistralnoj cesti nismo je blokirali jer ne želimo dodatno stvarati probleme građanima koji to zaista nisu zaslužili, rekao je Pranjić dodajući da će se prosvjed, koji je počeo u 12 sati održavati do 16 sati.

Cilj nam je da nas konačno ozbiljno shvate posebice uoči drugog saborskog čitanja prijedloga zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, te da ga nikako ne usvoje kako je predlažen, rekao je ističući kako traže da ih hitno primi premijer Milanović i odgovorni u Vladi za rješavanje agrarne politike.

Naglasio je kako “seljačke udruge ozbiljno upozoravaju da predloženi zakon isključivo pogoduje velikim proizvođačima, a za srednje i male je totalna propast”.

Ako je ponašanje ministara razlog da se izvlače traktori na ceste i da se postavljaju ultimatumi onda će seljaci zaista za to i imati razloga.

Ja sam inače osoba koja ima vrlo jasno izražene stavove i jasno definirana mišljenja. O ljudima koji su toliko bahati da drugima smetaju i zaustavljaju promet nemam dobro mišljenje i ne smeta mi da im to i kažem – istaknuo je ministar financija Slavko Linić komentirajući izjave hrvatskih seljaka koji su ga optužili za bahatost i aroganciju.

I sindikati vele da sam arogantan, a to isto govore i seljaci. Razloga za štrajk nemaju. Jasno je da je razlog zašto su na cestama samo zima. Za razgovarati o njihovim problemima u ministarstvu financija uvijek ima prostora, dapače s ministrom Jakovinom itekako ozbiljno razgovaramo o njihovim problemima. Ali na ultimatume mogu zaboraviti. To su mogli s bivšom vlasti, ali s ovom ne. Što se mene tiče, ja ću i dalje biti bahat i arogantan, ne zato jer je to moja narav nego zato jer uvijek jasno izražavam svoje stavove, a oni nek zbog toga izlaze na ulicu. Time pokazuju što su oni jer ja nemam lijepih riječi za one koji drugima omogućavaju život i rad – naglasio je Linić.

Izvor: Radio Osijek

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari