U sklopu manifestacije "Belišćanska zlatna jesen", održana je šesta po redu Pekmezijada u poznatoj Pekmez ulici u Belišću u organizaciji grada i turističke zajednice. U najslađoj ulici u gradu od ranog jutra kuhao se pekmez i to po stoljetnoj recepturi.
Na palačinkama, langošicama ili običnom kruhu, slatki pekmez
omiljena je slastica mnogima. Danas se kuhao od plavih šljiva jer
im je i sezona.
“Očistite šljive, pečete ga dva-tri sata, dodate kilograma
šećera po želji, po potrebi i ukuhate ga još barem dva sata i
konzervansa ako se mora, ako želite i to je to. Spremite ga u
tegle i stoji po dvije tri godine“, kazala je Smiljana
Vincetić.
Dok se pekmez kuha potrebno je stalno miješati. Ako pravite
pekmez za kolače i želite da bude gušći mora se duže kuhati, a
ako želite za mazanje na kruh onda nešto kraće kako bi bio
rijeđi, savjetuje Vincetić koja pekmez pravi od djetinjstva.
Tradicionalna receptura prenosi se s koljena na koljeno, a
provjerenu kvalitetu nije potrebo mijenjati. Svakoga rujna stare
Belišćanke koje su živjele na ovome mjestu u industrijskom
naselju, pred svojim kućama kuhale su pekmez i tako stvorile
priču o Pekmez ulici. Pekmezijada zajedno s manifestacijom
Belišćanska zlatna jesen aduti su turističke ponude grada Belišća
s kojima se nastoji pozicionirati kao poznata turistička
destinacija kontinentalne Hrvatske.
Izvor: Slavonska Televizija