Iz Baranje se javio RTL-ov reporter Bojan Uranjek koji je razgovarao s proizvođačem lubenica Mladenom Tufekovićem
Lubenice su na tržnice i u trgovine stigle nikad ranije i nikad
slađe, a mnogima se čini i nikad skuplje. U centrima se lubenica
može naći već od 50 centi. Na štandovima u Zagrebu je cijena euro
i pol po kilogramu, isto kao na zagrebačkim tržnicama. Ali na
onoj u Osijeku cijena je gotovo upola manja – 80 centi po
kilogramu.
Odlične lubenice ne rastu samo uz Neretvu, već i uz Dravu i
Dunav. Kako je moguće da su tolike razlike u cijenama? Iz Baranje
se javio RTL-ov reporter
Bojan Uranjek koji je razgovarao s proizvođačem
Mladenom Tufekovićem.
Koja je realna cijena proizvodnje
lubenice?
Realna cijena je 80 centi, zato što mi sami radimo. Ako plaćamo
sve, onda bi realna cijena bila oko eura. Ali 90 posto poslova mi
sami radimo pa je to realna cijena.
Kako tumačite da cijene variraju od 80 centi, što se može
pronaći na osječkoj tržnici, do 2 eura čak u
Zagrebu?
Prekupci su prije zarađivali po kunu, dvije po kili. Sada su to
pretvorili u eure pa žele zaraditi euro do dva po kili robe što
je previše.
Kakva je ova godina bila za lubenice? Hoće li biti
dovoljno domaće lubenice?
Mi ćemo imati dovoljno jer smo sadili u četiri navrata da imamo
tijekom cijele sezone svježu lubenicu. Svaki dan beremo ujutro
ili navečer i vozimo na tržnicu.
Kako izabrati zrelu lubenicu?
Znamo za neretvanske lubenice. Kakva je ova baranjska
zemlja za lubenicu i imate li dovoljno zemlje, možete li se ovim
poslom i dalje baviti?
Naša zemlja je daleko bolja od neretvanske jer je tamo voda
slana. Naše su lubenice dosta slađe, ukusnije i sočnije.
Baranjska zemlja je ekstra. Imamo sedam parcela, radimo po dva
hektara jer nemamo dovoljno zemlje. Prije tri-četiri godine kao
dobili su neku općinsku zemlji i to još nije riješeno. Da imamo
zemlju, radili bismo možda i više, na veliko. Nemamo radne snage,
jedino obitelj bere.
Možete li nam pokazati koji su to znakovi da je lubenica
zrela?
Prvi je znak zvuk, zatim razlivena šara. Šara se mora
razlijevati, peteljka ne smije biti dlakava, a listić na vrhu
mora biti suh. Najbolji pokazatelj je žuta fleka koja mora biti
tamnožuta i hrapava na dodir.