Vijesti / Regija

ogromna šteta

U Spačvi oluja rušila stoljetne hrastove. Pogledajte ekskluzivne snimke velike katastrofe

U Spačvi oluja rušila stoljetne hrastove. Pogledajte ekskluzivne snimke velike katastrofe
Hrvatske šume

Ogromna je šteta i u šumama - procjenjuje se na 150 milijuna eura. U posljednjih 250 godina Hrvatske šume ne bilježe takvu katastrofu. U 15 minuta opustošena je trećina godišnjeg fonda za sječu. RTL donosi ekskluzivne snimke iz zraka

Stoljetni hrastovi u spačvanskim šumama pokošeni su kao od šale. Razmjere katastrofe pokazuju ove ekskluzivne snimke koje je RTL dobio od Hrvatskih šuma.

"Srce me boli kad vidim ovo. Ovo je šuma stara 110 godina, ophodnja hrasta lužnjaka je 140 godina. Pred samu svoju starost doživjelo je, ono što je raslo 110 godina u 15 minuta je srušeno", kaže voditelj Uprave šuma - Hrvatske šume Podružnica Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Procijenjena šteta u šumama na području države je oko 140 milijuna eura. U oluji je stradalo 30 posto godišnjeg fonda za sječu

"Ova šuma je stara 110 godina hrasta lužnjaka. Nažalost gdje god se osvrnemo vidimo tragove što bi rekli u žargonu šumara, od furnira ostale su čačkalice", kaže Sabljić.

Nesagledive posljedice oluje u srijedu. Iz Hrvatskih šuma poručuju da u 250 godina nisu zabilježili ovakve štete.

"250 i više godina Hrvatske šume vode evidenciju u obliku organiziranog gospodarenja šumama. Nikad nije zabilježen ovakav intenzitet na ovakvom području. Po prvi puta se dogodio na ovakvom području, praktični po cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj", govori predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Oluja je na Medvednici čupala stabla s korijenjem. Rušila je sve pred sobom, šumari kažu da su iznenađeni jer je ova crkva prošla netaknuta.

Na Sljemenu su stradale klupe od sjedežnice koja zimi skijaše prevozi do vrha Crvenog spusta. Megaoluja na najvišoj točki u Zagrebu bila je posebno traumatična.

"Taj udar oluje koji se dogodio 90-ak metara ispod nas je počupao šumu kao da su šibice, osjećaj je bio - na tornju se treslo. Mislim, on je sigurno izgrađen, ali to je bilo kao da ste u kutiji za cipele gdje vas nekakav ogromni div trese i izbija vam tlo ispod nogu", kaže član HGSS-a Robert Erhardt.

 

Ljubitelji prirode i planinari iznenađeni su štetom.

"Veliko je stradavanje, možete vidjeti da ima puno porušenih stabala. Sad Hrvatske šume rade svoj posao, vidjet ćete dalje na cesti", kaže Hrvoje iz Zagreba.

"Vidjeli smo veliku količinu srušenih stabala. Hrvatske šume marljivo rade na uklanjanju trupaca", govori Tomislav iz Zagreba.

Srušena stabla napravila su velike štete i u gradovima, negdje čak i odnijele živote. Zato treba voditi računa kod sadnje - jak vjetar lako će izvaliti drveće s plitkim korijenjem.

"Platane po meni potpuno treba izbaciti. Platane nisu vrste koje bi trebale biti, trebao bi biti javor, lipa, to su vrste koje bi trebalo saditi u drvorede", govori voditelj Uprave šuma - Hrvatske šume Podružnica Zagreb Damir Miškulin.

Nevrijeme je srušilo toliko drveća da su Hrvatske šume obustavile planiranu sječu kako bi prvo sanirale i obradile ono što je stradalo pod olujnim udarima vjetra.


Izdvojeno

Reci što misliš!