Vijesti / Regija

prva dionica

U promet puštena prva autocesta kroz Baranju, evo koliko će vas koštati vožnja po njoj

U promet puštena prva autocesta kroz Baranju, evo koliko će vas koštati vožnja po njoj
Davor Javorovic/PIXSELL

U promet je danas svečano puštena prva dionica autoceste kroz Baranje, a vožnja od Belog Manastira do Osijeka je besplatna

Koridor Vc dobio je danas svoju novu dionicu. Premijer Andrej Plenković, zajedno s ministrima, predstavnicima lokalne vlasti i brojnim uzvanicima u promet je pustio dionicu autoceste kroz Baranju od Osijeka do Belog Manastira.

Prvi je to dio autoceste kroz Baranju, a u tijeku je i preostalih pet kilometara do mađarske granice što će biti završeno tijekom 2024. godine.

Otvorena autocesta kroz Baranju Fotogalerija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hvala svima koji su danas ovdje na ovom važnom događaju za Slavoniju i Baranju, ali i cijelu Hrvatsku. Koridor Vc, europski koridor koji povezuje Budimpeštu s Pločama i ide preko Hrvatske ovdje, upravo u Slavoniji. Slavonika dobiva svoju punu međunarodnu dimenziju", rekao je premijer Andrej Plenković.

Kao jedan od prioriteta je istaknuto ravnomjerna gradnja cesta i koridora u cijeloj Hrvatskoj pa je rečeno kako je ovo bio zajednički pothvat države i regionalne vlasti.

Tom prigodom gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob naglasio je kako je danas povijesni dan za ovaj grad i cijelu Baranju, najveći događaj od mirne reintegracije ovog područja.

Pogled iz zraka - Autocesta A5 Fotogalerija

"Autocesta puno znači za građane Baranje, a najviše za poduzetništvo i naš gospodarski razvoj, uostalom Poslovna zona Beli Manastir nalazi se samo 100 metara od prvog nadvožnjaka. Zahvaljujem predsjedniku Andreju Plenkoviću, Vladi RH i županu Ivanu Anušiću koji je zdušno lobirao da bi autocesta u punom profilu došla do Belog Manastira. Vrlo brzo nastavit ćemo izgradnju autoceste do Mađarske i time imati priliku za razvoj kao i svi dijelovi Hrvatske", rekao je gradonačelnik Rob.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić kazao je kako je otvaranje ove dionice Koridora 5c najljepši poklon Osijeku za njegov 236. rođendan. Zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću što je prepoznao važnost izgradnje Koridora u punom profilu, što je značajno i za gospodarstvo i turizam grada Osijeka koji je time prometno udaljen dva sata od Zagreba, a uskoro isto toliko i od Budimpešte i Sarajeva.

"Prije nekoliko godina, zajedno sa saborskim zastupnicima s područja istoka Hrvatske, razgovarali smo s premijerom o važnosti Koridora 5c i što znači za Hrvatsku, osobito njezin istok te podsjetili javnost da ga je prijašnja Vlada svela na brzu cestu, odnosno nije ga niti planirala izgraditi. Nakon tog razgovora dobili smo zeleno svijetlo i nastavili su se razgovori sa svima koji su trebali sudjelovati u nastavku ovog projekta te je on vraćen u punom profilu. Zahvaljujem na razumijevanju, otvorenim vratima i shvaćanju svega što istok Hrvatske predstavlja za čitavu Hrvatsku i nadam se da u takvom ozračju nastavljamo raditi na novim velikim projektima koje želimo razvijati na području naše županije i istoka Hrvatske, a koji su najvećim dijelom već pripremljeni i uskoro će također biti završeni i otvoreni", kazao je župan Anušić. Naglasio je da je most preko rijeke Drave najduži most u Hrvatskoj, a nosi ime 3. gardijske brigade koja je podnijela najveću žrtvu u Domovinskom ratu, brigade koja ima najveći broj poginulih hrvatskih branitelja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je po završetku ovog projekta vidljivo koliko je bila dobra odluka Vlade RH iz 2017. godine o odustajanju od monetizacije Hrvatskih autocesta i njezine prodaje te želja da cijeli taj sustav refinancira i restrukturira.

Most preko Drave kod Petrijevaca - dio Koridora Vc Fotogalerija

"Tim postupkom smo omogućili Hrvatskim autocestama da, usprkos zaduženosti, mogu danas graditi i otvarati nove dionice. Nakon Pelješkog mosta, čija je izgradnja bila jedan od najvećih događaja u posljednje vrijeme, otvorenje Koridora 5c i ovih 24 kilometara, novi su značajan projekt za gospodarski i prometni razvoj cijele Hrvatske. Nedavno smo otvorili obilaznicu oko Belog Manastira, također veliki projekt čija je ukupna vrijednost oko 90 milijuna kuna, što znači da, od 25 milijardi kuna koje trenutno ulažemo u cijeloj Hrvatskoj, veliki dio ide upravo za projekte na istoku Hrvatske. Ova dionica autoceste neće biti u naplati do početka nove godine te pozivam sve da dođu vidjeti ovaj most na Dravi jer je impresivan", rekao je ministar Butković.

Poznate su i cijene cestarina pa će tako Baranjci put do Zagreba platiti 122 kune, a da Osijeka ništa! Barem do 31. prosinca, nakon toga cijena će biti 12 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!