Vijesti / Regija

europski fondovi

Od svih hrvatskih općina Darda povukla najviše sredstava iz EU

Od svih hrvatskih općina Darda povukla najviše sredstava iz EU
Dubravka Petric/PIXSELL

Općina Darda je u trogodišnjem razdoblju povukla čak 6 posto od ukupnog iznosa, a financirani su brojni projekti, uređenje centra, dogradnja vrtića, kružni tokovi itd.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine općine su povukle iz EU 695 milijuna kuna, a najveći udio povučenih sredstava imaju općine na području Slavonije i Baranje, za što je zaslužan program za Slavoniju, Baranju i Srijem. Općina Darda je u trogodišnjem razdoblju povukla čak 6 posto od ukupnog iznosa, četiri općine imaju više od dva posto udjela, deset više od jedan posto i ostale ispod 1 posto, stoji u izvješćima na mrežnim stranicama načelnik.hr

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj u Općini Darda financirano je uređenje centra, dogradnja Kulturnog centra Roma Baranje, pa dogradnja dječjeg vrtića „Radost“ i Kuće u Romskom naselju. Iz Kohezijskog fonda financirala se je izgradnja reciklažnog dvorišta te biciklističke staze. Iz Socijalnog fonda financiran je projekt Zaželi, Znanjem do uspjeha – IT akademija Darda, Jačanje kompetencija nacionalnih manjina s područja Općine Darda i projekt Želim raditi i bolje živjeti – faza II. Iz Poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj financirana je izrada strategije razvoja turizma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S početkom siječnja ove godine 30 zaposlenica s područja općine Darda i Draž počelo je pružati podršku i potporu za 180 krajnjih korisnika (osoba starijih od 65 godina ili nemoćnih osoba). Ugovori o radu sa zaposlenicama potpisani su na 12 mjeseci. Projekt se provodi na području Općine Darda (naselja Darda, Mece, Uglješ i Švajcarnica) i područja Općine Draž (naselja Batina, Draž, Duboševica, Gajić, Podolje, Topolje). Vrijednost projekta je gotovo 2,8 milijuna kuna.

Kroz 24,2 milijuna kuna vrijedan projekt još 2017. godine krenulo se je s projektom uređenja centra Darde. Projekt je uključio 1.652 m ceste, 3 kružna toka, 3.152 m pješačke staze, 1.803 m biciklističke staze, 217 parkirnih mjesta, 81 stup javne rasvjete, oborinska odvodnja, zasađenih 245 sadnica autohtonog drveća i 554 sadnice autohtonog grmlja.


Izdvojeno

Reci što misliš!