Pala prodaja
Počela kolinja, proizvođači su zabrinuti, ali kažu: ''Ako je napravljen s ljubavlju, kulen će preživjeti i ovu krizu''
Iako nema sajmova, kupci dolaze k njima. Prodaje preko prozora i zaprima narudžbe za božićnu trpezu
U Slavoniji počinju pripreme za kolinje. Čeka se još tjedan dana i malo hladnije vrijeme da bi se počele praviti kobasice i kuleni za koje su Slavonci marljivo radili cijelu godinu.
No 2020. godina pogodila je i proizvođače domaćih suhomesnatih proizvoda. Tin Kovačić poslušao je što ih muči, ali doznao i tajne pravih majstora kulena.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Projekt je dobio sve dozvole i sve bi uskoro moglo u realizaciju
-
Povećanju broja posjetitelja tržnice zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika
-
Na naizgled jednostavno pitanje kandidat je ponudio potpuno neočekivani odgovor
Marijan će ranom zorom odmah nahraniti svojih 130 svinja. I to svojim kukuruzom zasijanim na vlastitoj zemlji. Za tjedan dana otpočet će s kolinjem, ali govori, prodaja je pala. Kao domaćem proizvođaču pogađa ga uvoz jeftinog i nekvalitetnijeg mesa, ali još više nedostatak svatova, krštenja, manifestacija.
"Jedan smo sajam odradili u Požegi za cijelu godinu a nama je bilo težište sajmovi. Ljudi vide naše proizvode, kušaju. Znaju da li to njima odgovara. Oni će ih uzeti, ako im ne odgovara, ići će dalje. Stvaramo nove kontakte. Roba se tu lako ta prodati", rekao je Marijan Kundakčić, vlasnik OPG-a iz Grabarja.
Od polja do stola - puno truda
A njegova je vrhunske kvalitete. Hrana i začini su proizvedeni na njegovoj zemlji, a u krunski proizvod kulen – ide samo najbolje meso.
Zadnji butovi i kremenadla i leđna slanina da dobijemo masnoću kulena. Može se koristiti i prednja plećka, ali onaj mišić koji je najkvalitetniji.
O svakoj se sitnici vodi računa pa čak i o tome na kojoj će se vrsti drveta delicije dimiti u pušnici, jer govori i to je bitno.
"Naravno da je bitno. Znači vi ne možete koje ima puno tanina i smole. Samo ovo mjesto se zove Grabarje. A u Slavoniji mjesta su bobivala imena po šumi koja je bila. Na ovom prostoru nekad je bila grabova šuma. Dokazano je da je grab najbolje drvo za dimljenje", izjavio je Marijan.
Njegova obitelj, supruga i pet sinova godinama se bave ovim poslom i žive od njega
Ovakav način proizvodnje kulena, od polja do stola, zahtjeva puno truda. Završavate s poslom kasno navečer a počinjete rano ujutro radeći na zemlji kako bi proizveli ovu hranu, najkvalitetniju domaću, koju će svinje jesti.
Iako nema sajmova, kupci dolaze k njima. Prodaje preko prozora i zaprima narudžbe za božićnu trpezu. Delicije će sami zapakirati u ambalažu s kratkom povjesnom pričicom o svakom proizvodu.
"Lijepo izgleda. Ko da ste bili u nekoj parfumeriji hahaha. Samo će se razvit okus tu, a ne gore. Ali bolje miriše ovo. Zadovoljniji ste. Nek oni troše Channel, a meni nek je pun želudac", poručio je Marijan.
Pa ako je napravljen s ljubavlju, govori, kulen će preživjeti i ovu krizu.
Izdvojeno
-
Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu
-
Moša je oduvijek bila poznata i kao pravi gradski kvart iliti, bolje rečeno, firtl u kojemu su živjeli pravi gradski dečki i cure koji su se uvijek, osim sitnih kavgi s Retfalčanima, držali zajedno
-
Nakon devet godina života u Irskoj kući se vratio i Osječanin Dino Dželihodžić
-
Kratka imena, dva sloga, to su trendovi: Liam, Noel, Lota, gotovo je doba Štefanija i Terezija
Reci što misliš!