Vijesti / Regija

VIDEO: Steve Bubalo, milijunaš iz Kalifornije, ulaže u Baranju

VIDEO: Steve Bubalo, milijunaš iz Kalifornije, ulaže u Baranju

Stipe Steve Bubalo među najpoznatijim je hrvatskim emigrantima koji su nakon Drugog svjetskog rata otišli u Ameriku., a danas značajno ulaže u svoju domovinu.

Stipe Steve Bubalo među najpoznatijim je hrvatskim emigrantima koji su nakon Drugog svjetskog rata otišli u Ameriku. Od skromnih početaka tamo je stvorio pravo poslovno carstvo, a dio svojega bogatstva tijekom zadnjih dvadeset godina ulagao je, unatoč brojnim zaprekama, i u Hrvatsku.

Njegov najnoviji poslovni pothvat je gradnja turističkog seoskog imanja u Kopačevu u Baranji, gdje je ovih dana provjerio kako napreduju radovi!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Davne 1955 godine Stipe Bubalo otišao je u daleku Ameriku. Prvi mu je posao bilo branje jagoda, no već četiri godine kasnije osnovao je vlastitu tvrtku iako je slabo poznavao engleski jezik. Danas je vlasnik uspješne građevinske tvrtke u Kaliforniji i biznismen koji je ulagao u brojne poslovne pothvate. Iako je uspio u novoj domovini nikada nije zaboravio staru kojoj je pomagao i tijekom Domovinskog rata. Nakon rata i dalje je želio pomagati otvaranjem radnih mjesta iako su ga upozoravali koliko je teško poslovati u Hrvatskoj. Nedaleko Biograda kupio je poljoprivredno gospodarstvo Vrana koje i danas zapošljava dvjestotinjak radnika, kojima, kaže nikada nije kasnila plaća.

No, pokušaji ulaganja u Hrvatsku nisu uvijek bili uspješni. Natjecao se i za kupnju Županjske sladorane, a iako je njegova ponuda bila za devet milijuna dolara povoljnija, natječaj je pripao drugoj tvrtci. Tvrtci, dodaje Bubalo za koju se ovih dana doznalo kako je najveći donator HDZ-u. Upravo u uplitanju politike u posao vidi najveći problem, i najveću razliku u poslovanju između Hrvatske i SAD-a.

Upoznao je i Ivu Sanadera koji kaže Bubalo, što se više penjao na političkoj ljestvici bio je sve bahatiji te kako mu je najdraži bio novac. Uz politiku drugim najvećim problemom kod investiranja u Hrvatsku smatra birokraciju, koja je iznimno spora i neučinkovita.

No, Bubalo se ipak nada kako će se poduzetnička klima u Hrvatskoj morati uskoro promijeniti na bolje. Onima koji žele uspjeti savjetuje da budu odgovorni, marljivi i štedljiv.

Bubalo kaže i kako su Slavonci radišni te kako i ovdje želi otvoriti nova radna mjesta. Svojim novcem stoga financira novo turističko seosko gospodarstvo u Kopačevu u Baranji za koje mu je ideju dao njegov rođak, Osječanin Šimun Bubalo.

Seosko imanje već je u pravom tradicionalnom baranjskom ugođaju, no na sadržajima se još uvijek radi te će se kad sve bude gotovo ovdje nalaziti apartmani, vinski podrum i restoran u kojem će gosti moći uživati u poznatim slavonskim i baranjskim delicijama.

Više pogledajte u videoprilogu.

Tekst i video: STV

   


Izdvojeno

Reci što misliš!