
Kuhari pa i konobari uhvatili mljevenja mesa, pravljenja čvaraka i ostalih delicija, slastičari su se pobrinuli za krofne, kiflice i salenjake
Nešto kasnije nego pri pravoj svinjokolji, oko 7.30, okupili su se učenici Srednje strukovne škole “Marko Babić“ iz Vukovara i u suradnji s Udrugom kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije priredili ovu pravu slavonsku tradiciju.
Kako nam je pojasnila ravnateljica Suzana Bingulac Beretin, ideju su dobili još prošle godine prijavom projekta “Školski špajz“, temeljen na očuvanju tradicije.
“I tada smo pravili svinjokolju, ali isok od bazge, pekmez od šljiva i štošta drugo. Sad smo ponovili svinjokolju pa su učenici drugih i trećih razreda koji su sudjelovali i prošle godine, već pokazali znanje, a odlično su se snašli i učenici prvih razreda“, kaže ravnateljica, dodajući da su u ovoj tradiciji sudjelovali i kuhari i konobari i slastičari.
I dok su se kuhari pa i konobari uhvatili mljevenja mesa, pravljenja čvaraka i ostalih delicija, slastičari su se pobrinuli za krofne, kiflice i salenjake.

Kako bi svinjokolja bila uspješna, valjalo je sve dobro zamiješati, rezati i odvajati, kao i topiti, a učenici su imali veliku podršku mentora Udruge.
Ne čudi, jer su učenici sudjelovali u cjelokupnom procesu – od mljevenja mesa preko topljenja masti za čvarke, a okušali su se i u pripremi kulena i kulenove seke.
Sve je rezultiralo pripremom jela prije i nakon svinjokolje pa su tako ujutro pravili jetricu s bijelim lukom, a potom se oko 19 sati počastili sarmom.
“Većina nije nikada bila na svinjokolji pa im je to bilo lijepo iskustvo. Ponosni smo što su sudjelovali i konobari i to ne u posluživanju pića, već su miješali kobasice i to od prve do posljednje faze“, kaže nam ravnateljica, dodajući da će se projekt nastaviti na zadovoljstvo učenika koji su uživali u ovoj tradiciji iz njihova kraja.























