skupa delicija

Suluda cijena, kilogram čvaraka ide i do 40 eura za kilogram

David Jerković/PIXSELL

Čvarci su nekad bili nusproizvod, a danas su jedan od glavnih proizvoda nastalih od svinje

U baranjskom selu Karanac ponovno je održan Čvarakfest – manifestacija koju mnogi nazivaju najmasnijom i najslasnijom u regiji. Nekada tek nusproizvod zimskog kolinja, čvarci su danas cijenjena delicija, a njihova cijena nerijetko doseže od 20 pa sve do 40 eura za kilogram. Čvarakfest je posjetila ekipa RTL.

Ljubitelji ove tradicionalne poslastice uživali su u bogatoj ponudi i degustacijama, dok su se proizvođači nadmetali za titulu najboljeg majstora čvaraka.

Atmosfera na festivalu bila je vesela. U velikim kotlovima topila se narezana slanina – temelj za dobru mast i hrskave čvarke. Iskusni majstori ističu da je najvažnije imati kvalitetnu svinju, ali i puno znanja i strpljenja.
„Prva stvar je dobra svinja, a zatim ruke onoga tko radi“, kaže Berislav Franjić iz Bizovca.

„Ključ je vatra, prava temperatura i stalno miješanje“, dodaje Valentin Tomšić iz Darde.

U početku procesa, kažu, treba biti posebno oprezan – mast se lako može pokvariti ako zagori. Zato se na početku dodaje malo masti i intenzivno miješa dok slanina ne počne otpuštati vodu.

„Najbitnije je dobro miješati od samog početka“, pojašnjava Branko Radonjić iz Belog Manastira.

Pravi trenutak da se doda mlijeko također je presudan – ono daje čvarcima prepoznatljivu boju. Nakon toga slijedi cijeđenje, pri kojem se koriste različite tehnike kako bi čvarci bili što hrskaviji, na zadovoljstvo posjetitelja.

Cijene sve više rastu

Čvarci su, od skromnog ostatka pri topljenju masti, postali tražena tradicijska poslastica, što se vidi i po cijeni koja posljednjih godina raste.

„Mislim da je to previše, stvarno. Prodajem ih za 20 eura i i meni je to puno“, kaže Melinda Kovač iz Kotline.

Na tržištu je sve manje domaćih svinja, a afrička svinjska kuga dodatno je smanjila broj grla, pa rast cijena nije iznenađenje. Ipak, oni koji obožavaju čvarke rijetko će odoljeti njihovom mirisu i okusu.

Kupci tako podržavaju lokalne proizvođače i tradiciju Baranje, koju organizator festivala Vladimir Škrobo Bajo opisuje kao „punu, masnu, bogatu i iskrenu“.

Titula najboljeg čvarak-majstora ove je godine otišla u ruke majstorice Melinde koja se, kako kaže, napekla čvaraka kroz godine iskustva.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest